bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


De zwemlessen van Bram

Twee ochtenden in de week ga ik baantjes zwemmen in het openluchtzwembad. Dat is heerlijk, en ik daag mezelf regelmatig uit om er een paar extra baantjes bij te pakken om de lat telkens met 10 banen te verhogen.

bram

De afgelopen 3 keer was er rond die tijd ook zwemles voor de kleintjes. Eén van die kinderen is Bram. Bram huilt en protesteert vaak en Bram wordt regelmatig vermanend toegesproken door de badjuffrouw. Ik zie een jochie dat er geen plezier in heeft. In eerste instantie dacht ik bij mezelf, wat een verwend en opstandig jochie die Bram. De andere kindertjes doen hun best, ookal vinden ze het soms moeilijk of eng, maar Bram doet het telkens fout, jammert en protesteert.

Maar gisterochtend werd me tijdens het zwemmen iets duidelijk.
Ik hoor geregeld "Goed zo Koen" en "Ja keurig Melanie", maar ik hoor nooit dat Bram het goed doet. Ik ben er op gaan letten en zag dat Bram telkens echt zijn best wel deed en dat hij echt wel mooie stukjes rechtuit zwom. Maar de badjuffrouw hoorde ik daar niets over zeggen. Tijdens deze 3 zwemlessen heeft ze niet één keer gezegd "Goed zo Bram, zo doe je het goed". Niet één keer...!
En Bram heeft nog steeds geen plezier, huilt een paar keer, protesteert hier en daar, en staat na afloop verdrietig aan de kant, terwijl de andere kinderen nog even vrij gaan zwemmen en van de duikplank springen. Bram wil naar huis.

Waarom vertel ik dit

Dit zie ik namelijk ook vaak bij paarden en hun ruiters gebeuren. Vervang Bram maar eens door het paard en de badjuffrouw door de ruiter.
Veel ruiters corrigeren en straffen hun paard, maar belonen niet. Ze mopperen, maar geven geen complimentjes tussendoor.
Het paard weet, hoort en voelt nooit wanneer hij het goed doet. Hij weet alleen wanneer hij iets nièt goed doet. En in de meeste gevallen is dat nog niet eens het paard z'n 'schuld', maar die van de ruiter zelf.

Het paard kan op deze manier onmogelijk plezier hebben tijdens het rijden. En het is maar de vraag of de ruiter wel plezier heeft. Ik denk maar zo dat de badjuffrouw er ook geen plezier in heeft om Bram in haar zwemlessen te hebben.

Hoe is dit bij jou?
Hoeveel complimenten en beloningen geef jij je paard tijdens het rijden?
Heeft jouw paard er plezier in?
En geniet jij van het rijden?
Heb jij een glimlach op je gezicht?

Denk hier eens over na...

Gerelateerde blogs


De zwemlessen van Bram is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 21 augustus 2019.
Copyright ©2019 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.