bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Het zijdelings systeem oftewel de sidepull

Het zijdelings systeem is de sidepull. Voorbeelden hiervan zijn de PMC Fianco, Doma en Lato, bij ons verkrijgbaar via de webshop.
Werkingsprincipe: druk op de neus.
Een sidepull heeft aan beide zijden van de neus een teugel.
Bij links vragen krijgt het paard rechts druk op de neus; bij rechts vragen het omgekeerde. Bij het halthouden krijgt het paard druk op de neus en ook wat druk achter de oren. In ruime zin van het woord is de sidepull vergelijkbaar met het stalhalster.
Geschikt voor alle disciplines.

bitloos hoofdstel sidepull

'De' sidepull?

Op fora en in Facebookgroepen wordt dikwijls 'de' of 'een' sidepull aangeraden, als zijnde het meest duidelijk en logisch, en ook het meest vriendelijk voor het paard. Dit is echter een misvatting, aangezien er een grote diversiteit is aan sidepulls die qua pasvorm en inwerking behoorlijk van elkaar kunnen verschillen; zie onderstaande foto's.

sidepull bitloos

Combinatie sidepull - kaptoom

permicavallo multibridle combinatiehoofdstel

De PMC bitloos lijn heeft sidepulls die tevens een kaptoom zijn. Dit zijn de multibridles Fiaterre, Volta en Crodola. Dankzij de brede neusriem en de zachte padding zijn het de meest vriendelijke uitvoeringen van een multibridle die verkrijgbaar zijn.
Exclusief bij ons verkrijgbaar via de webshop.

De kaptoom

De kaptoom is ook als sidepull te gebruiken. Lees het artikel De kaptoom en bekijk de meest paardvriendelijke kaptooms in de webshop.

kaakgekruist kingekruist bitloos hoofdstel

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos