bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Bitloos? Geloof dat het kan!

Het inspirerende verhaal van Jos van den Block.

Als kleine jongen droomde ik al van paarden, maar mijn paardenverhaal concretiseert zich pas in 2003, toen ik al 35 jaar was. We waren net naar Itali verhuisd en gingen met de familie in Toscane een biodynamische boerderij (Agroturismo La Cerreta) ontdekken. De eigenaren waren en zijn nog steeds echte 68'ers die hun job in de echte wereld vaarwel zeiden om een boerderij in de Maremma te kopen en te leven van en met het land, en ... ze hadden paarden. Bovendien toonde Daniele (de eigenaar) ons dat je met paarden heel harmonieus kunt omgaan zonder dwang, bit en zadel. Hij noemde zijn concept "Equitarmonia" en liet ons en de kinderen een onvergetelijke week beleven.

Hij inspireerde ons ook om ons eigen zelfbedruipende boerderij projectje te starten, wat uiteindelijk uitmondde in een kleine geitenboerderij en een reuze moestuin, maar geen tijd meer voor paarden. In die jaren liep ik in een tweede hands boekenwinkel toevallig tegen een boek van KF Hempfling aan. Dat wakkerde het vuur verder aan en ik begon mij meer en meer in te lezen in de wereld van natuurlijk paardrijden en bekappen. En ding stond toen al voor mij vast: ik zou in elk geval niet traditioneel met bit en hoefijzers rijden. Ik ondervond al snel dat dat niet zo voor de hand ligt, maar vond na lang zoeken toch een manege die ook een cursus bitloos aanbood.

En zo begint mijn paardenverhaal pas echt in 2013, met Arax, een 22-jarige gepensioneerde ruin. Ik kon toen ook nog helemaal niet fatsoenlijk rijden, dus ik moest wel vanaf nul beginnen. Daar was Arax eigenlijk het ideale paard voor, die maakte het nooit te gek en kende de bossen in de buurt op zijn duimpje, dus we kwamen altijd weer veilig (bitloos) terug.
Spijtig genoeg bezeerde hij zich op een dag tijdens een buitenrit (mijn schuld trouwens) en moest ik een nieuw maatje uitzoeken. Dat werd Sahara, een 8-jarige merrie die zich op dat moment nauwelijks door iemand liet berijden. Op die manege werden geregeld moeilijke paarden gered en Sahara was zo'n paard met een ongelukkig verleden. Ik had al snel door dat dwang alleen maar averechts werkte en ging op internet op zoek naar oplossingen binnen het wereldje van natuurlijk paardrijden. Waar ik ook snel achter kwam, is dat je daarmee bijna helemaal alleen komt te staan in een wereld waar dwang door pijn de normaalste zaak van de wereld is, en waar de doorsnee ruiter evenveel rekening houdt met het paard als de gemiddelde student met zijn fiets.

Maar gelukkig kreeg ik ook veel steun, en na ongeveer 3 maand spelen en veel wandelen kon ik voor het eerst in het zadel. Ik las in die tijd Parelli en inspireerde mijn aanpak op zijn "7 games", aangevuld met ideen die ik van Youtube plukte. Na 4 5 maanden kon ik in alle rust opstijgen en zelfs bitloos de eerste buitenritten maken. Dat ik met haar relatief snel vooruitgang boekte, ondanks mijn gebrek aan ervaring, was doordat ze een vluchter was en geen vechter type zoals het tweede paard waarmee ik begon te werken (Missy).
Missy is een paint merrie van een jaar of vier die nauwelijks ingereden was en wegens te agressief achtergelaten door haar eigenaar. Mijn ervaring was hier duidelijk ontoereikend en na een flinke trap op mijn knie besloot ik om training te gaan volgen bij de Scuola Italiana di Horsemen van Marco Vignali. Ik investeerde in drie cursusweekenden die mij oneindig veel bijbrachten qua inzichten en technieken om een paard voor te bereiden op bitloos rijden.

In die periode werd ik toevallig ook voorgesteld aan Switch, een Quarter merrie van 5, op zoek naar iemand die met haar wilde werken. Switch had het geluk dat ze was gered op een boerderij met heerlijk veel uitloop voor de paarden. Voor mij was dat de ideale kans om te werken met een groen paard dat nooit met ijzer in contact was geweest, niet in de mond en niet aan de hoeven. En bovendien hebben de paarden op deze boerderij enorm veel uitloop, dus helemaal waar ik naar op zoek was.

Switch en ik zijn nu 18 maanden samen en hebben een enorme weg afgelegd met heel veel ups en evenveel downs. Zij is net als Missy een vechter en zonder de cursus basistechniek had ik dit nooit aangekund. De eerste maanden viel ze dikwijls terug in agressief gedrag waarbij ik iedere keer weer n of meer stappen terug moest om uit te leggen dat ze veilig was en welk gedrag beloond wordt. Ik ging in dat proces steeds minder werken op "wijken voor druk" en steeds meer op positieve feedback door clickeren.

verhaal-jos bitloos

Ik heb het geluk dat mijn echtgenote hondentrainster is met een passie voor clickertraining (leestip: Karen Pryor, "Don't shoot the dog"). Daarbuiten had ik enorm veel aan de video's van Warwick Schiller en het boek van KF Hempfling werd mijn bijbel, ik heb dat boek beslist tien keer herlezen en elke keer begrijp ik de dingen beter en krijg ik nieuwe inspiratie.

Om een lang verhaal kort te maken: het kostte mij ongeveer 6 maand voor ik Switch de eerste keer kon bestijgen zonder bokken en nog eens 6 maand voor we aan buitenritten toe waren. Ondertussen was ik de weirdo die 10 uur per week ging wandelen en spelen met dat gekke paard dat iedereen beet en trapte. Op dit ogenblik kunnen we fijn samen bitloos buitenritten maken, inclusief steeds langere trot sessies in het veld en leren we honden, fietsers, auto's en motoren de baas te kunnen.

Een mega stap vooruit maakte ik dankzij het advies van Petra, die mij geen nieuw zadel verkocht, maar me aanraadde om lessen te volgen. Dat ging ik doen en dankzij mijn zeer verbeterde ruitertechniek was ik ook veel minder een stoorfactor op de rug van Switch, wat veel fijner rijden garandeert.

Mijn uitsmijter: geloof dat het kn!
Maar iets bijleren is nooit weg, dus nu even kijken wat ik van Petra's online cursus kan leren.


'Bitloos? Geloof dat het kan!' is het verhaal van Jos van den Block, d.d. 19 oktober 2017.
Meer inspirerende verhalen vind je op de pagina Persoonlijke verhalen.

Jouw verhaal

Heb jij een persoonlijk verhaal over jouw groeiproces met je paard, de weg die jullie bewandeld hebben en hoe jij er toe bent gekomen om bitloos te gaan rijden? En vind je het fijn jouw verhaal te vertellen en met ons te delen? Dan nodig ik je graag uit jouw verhaal te mailen naar bitloospaardrijden.info@gmail.com.

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos