bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Bitloos en fijne hulpen

Het inspirerende verhaal van Daniëlle van Voskuilen.

Het is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden dat ik de overstap naar bitloos rijden heb gemaakt. In januari 2008 kocht ik een bitloos hoofdstel. Eerst even losrijden met bit, want met mijn sensibele paard vond ik het best spannend. Na een minuut of 20 heb ik het hoofdstel gewisseld en sindsdien heeft Ordeal nooit meer een bit in haar mond gehad! Orenda, de dochter van Ordeal, heeft nooit kennis gemaakt met het fenomeen “bit”. Haar heb ik bitloos ingereden en ook zij pakte dit hartstikke fijn op.

Natuurlijk is er wat aan vooraf gegaan. Ik voelde me al langer niet prettig bij het bit. Steeds maar dat stuk ijzer in die gevoelige mond..., het voelde voor mij niet goed. Maar ja, ik wilde graag dressuur rijden en dacht dat het zonder bit niet zou kunnen... Tot ik foto’s zag van iemand die haar paard bitloos heel fijn dressuurmatig trainde. Toen ik zag dat het wél zonder bit kon, besloot ik het ook te proberen. Ik kwam er al snel achter dat het eigenlijk nauwelijks verschil maakte. Ordeal stond zonder bit net zo goed aan de hulpen als met bit. De weken na de overstap had ik het gevoel dat ik iets meer met mijn zit was gaan rijden, en dat is voor mij alleen maar een pluspunt.

De volgende stap was springen. Ordeal werd altijd ontzettend heet zodra er balkjes in de bak lagen. Ze kon heel goed springen, maar het ging altijd HARD. Ik had absoluut niet het gevoel dat ik minder controle had met het bitloze hoofdstel, maar springen zonder bit, was dat niet vragen om ongelukken? Dilemma; ik wilde geen bit meer gebruiken maar wel graag springen. Toch maar een keer op een zonnige dag een laag sprongetje in de bak gezet en de stoute schoenen (laarzen :-)) aangetrokken. Ordeal was heet, zoals altijd. Maar het ging niet anders dan dat het voorheen met bit ging. Dus vanaf toen behoorde ook springen weer bij de training.

Helaas heeft Ordeal een paar jaar later een blessure opgelopen waardoor we niet meer rijden, maar haar dochter Orenda is een fijne opvolger. Zelf vind ik het erg fijn dat zij nooit met bit is gereden. Met Ordeal kreeg ik nogal eens de opmerking dat zij was opgeleid met bit, dat is bij Orenda niet het geval. Ook een paard dat niet van oorsprong met bit is gereden, kan prima bitloos (dressuurmatig) getraind worden.

bitloos dressuur

Wat ik nogal eens om mij heen hoor, is wanneer je dressuur rijdt, dat een bit (uiteindelijk) nodig zou zijn voor de verfijning, om kleinere hulpen te kunnen geven. Dat is mijn ervaring niet en daarnaast klopt de gedachtengang ook niet wanneer je dit vanuit het paard bekijkt. De hulp die de ruiter met een bit of scherpe neusriem geeft, is wellicht voor de ruiter wel kleiner, maar bij het paard komt de hulp niet kleiner aan.
Verfijning is voor mij de fijngevoeligheid van het paard ten aanzien van de hulpen die hij ontvangt/voelt. Het steeds kleiner worden van deze hulpen is wat mij betreft juist met minder druk en hulpmiddelen, in plaats van scherp inwerkende middelen (scherpere optoming / bit, sporen, etcetera) waarmee de hulp alleen voor de ruiter kleiner en fijner is, maar nièt voor het paard.
(Opmerking: Meer uitleg hierover vind je in het blog Fijne, kleine en duidelijke hulpen. Het boek Zorgeloos bitloos geeft nog meer verdieping en opheldering over onder andere dit onderwerp.)

Ook blijf ik tegenkomen dat mensen denken dat je bitloos een paard niet goed dressuurmatig kunt rijden en dat je hete of sensibele paarden er niet mee kan rijden ten aanzien van 'controle'. Met mijn verhaal wil ik graag duidelijk maken dat je geen bit nodig hebt.
Inmiddels help ik ook andere mensen om de overstap naar bitloos te maken. Ik vind het erg leuk mensen kennis te laten maken met bitloos rijden. Omdat ik mijn instructeursdiploma heb en ervaringsdeskundige ben, kan ik dit mooi combineren.

Middels mijn website www.paardgevoelig.nl hoop ik meer mensen enthousiast te maken voor bitloos rijden en meer inzicht te geven in de mogelijkheden op het gebied van bitloos, door het laten uitproberen van hoofdstellen en ondersteuning te bieden bij de overstap.


'Bitloos en fijne hulpen' is het verhaal van Daniëlle van Voskuilen, d.d. 20 november 2017.
Meer inspirerende verhalen vind je op de pagina Persoonlijke verhalen.

Jouw verhaal

Heb jij een persoonlijk verhaal over jouw groeiproces met je paard, de weg die jullie bewandeld hebben en hoe jij er toe bent gekomen om bitloos te gaan rijden? En vind je het fijn jouw verhaal te vertellen en met ons te delen? Dan nodig ik je graag uit jouw verhaal te mailen naar bitloospaardrijden.info@gmail.com.

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos