bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Toegestane bitloos hoofdstellen bij KNHS wedstrijden

KNHS-bitloos-hoofdstellen-q

Bitloos deelnemen aan KNHS wedstrijden is sinds 2010 (beperkt) toegestaan. Daarnaast stelt de KNHS bepaalde voorwaarden aan de toegestane bitloos hoofdstellen.
In dit artikel vind je een overzicht voor dressuur, springen, eventing en endurance.

Dressuur

Vanaf april 2010 was bitloos dressuur in speciaal uitgeschreven bitloze rubrieken toegestaan t/m klasse L2. Sinds 1 april 2014 zijn de bitloze rubrieken afgeschaft en kan iedere bitloze combinatie gewoon tussen de bitcombinaties deelnemen. En vanaf april 2015 is het bitloos rijden van dressuurproeven mogelijk t/m de klasse M2. Dit geldt voor zowel paarden als pony's.

Springen

In de springsport is een bit niet verplicht.

Eventing

Tijdens een samengestelde wedstrijd (SGW) rijden de combinaties een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry. Voorheen was het toegestaan om het springparcours en de cross bitloos af te leggen, maar de dressuurproef moest nog met bit gereden worden. Inmiddels is dit gewijzigd en kun je geheel bitloos aan de eventing wedstrijden deelnemen.

Toegestane bitloos hoofdstellen

De toegestane bitloos hoofdstellen in dressuur t/m klasse M2, springen en eventing zijn als volgt.

 • Sidepull
  Het hoofdstel moet van leer of een daarop lijkend materiaal zijn waarbij de neusriem een minimale breedte heeft van 2 cm. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden.
 • Kaakgekruist bitloos hoofdstel
  Het hoofdstel moet van leer of een daarop lijkend materiaal zijn waarbij de neusriem een minimale breedte heeft van 2 cm. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden. Wanneer gebruik gemaakt wordt van kruislingse koorden, dan moeten deze een minimale diameter van 6 mm hebben.
 • Kingekruist bitloos hoofdstel
  Het hoofdstel moet van leer of een daarop lijkend materiaal zijn waarbij de neusriem een minimale breedte heeft van 2 cm. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van koorden onder de kin, dan moeten deze een minimale diameter van 6 mm hebben.
 • LightRider
  Het hoofdstel moet van leer of een daarop lijkend materiaal zijn waarbij de neusriem een minimale breedte heeft van 2 cm. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden.

Bron: KNHS disciplinereglement 2017.

Endurance

In de endurance is het gebruik van een bit niet verplicht en ben je vrij in je keuze voor een bepaalde optoming, mits deze voldoende veilig is (dit ter beoordeling van de jury).

knhs-endurance-halsring

Bron: KNHS wedstrijdreglement 2017.

Gerelateerde artikelen


Toegestane hoofdstellen KNHS wedstrijden is een artikel van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. op 6 juli 2017.
Copyright ©2017 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.