bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Singelnijd

Singelnijd is een verzamelnaam voor één of meer 'nijdige' gedragsuitingen van het paard wanneer er aangesingeld gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan algehele onrust, niet stil willen staan, weg willen lopen, de oren naar achteren leggen, naar de singel of handen happen, neiging tot bijten, en naar de buik slaan.

Wanneer een paard singelnijd vertoont, dan wordt vaak gedacht dat het paard ondeugend is, lastig doet, geen zin heeft om bereden te worden of de singel niet prettig vindt. De werkelijke oorzaken van singelnijd zijn over het algemeen veel ernstiger en worden nogal eens onderschat.

Singelnijd gaat vaak vooraf aan of gepaard met andere gedragingen van het paard, zoals onrust of boosheid tijdens het opzadelen (zadelnijd), tijdens het opstijgen niet stil willen staan, of vlak na het opstijgen meteen weg willen lopen. Het paard kan zelfs al signalen afgeven zodra de ruiter met het zadel aan komt lopen.

Singelnijd kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 1. Ruwe manier van aansingelen en/of te strak aansingelen.
 2. Pijnlijke, beschadigde buikspieren (vaak een gevolg van ruw of te strak aansingelen).
 3. Er is sprake van een CTO-blokkade bij het paard.
 4. Het paard vindt het materiaal of de vorm van de singel niet prettig.
 5. Een niet-passend zadel; dit kan het huidige zadel zijn, maar ook het vorige zadel.
 6. Rugpijn.
 7. Maagzweer.

Aansingelen en borstspieren

Het artikel aansingelen geeft aan waarom het belangrijk is dat je zorgvuldig, stapsgewijs en losjes aansingelt.

Soort singel

Wanneer er altijd op een vriendelijke manier wordt aangesingeld, dan kan het zijn dat het paard de huidige singel niet prettig vindt vanwege de vorm en/of het materiaal. Toch komt dit niet zo heel vaak voor. In plaats van allerlei soorten singels aan te schaffen, is het beter eerst de andere mogelijke oorzaken op te sporen en uit te sluiten of te verhelpen.

Zadel en rugpijn

Wanneer een zadel niet optimaal past, en dus oncomfortabel tot pijnlijk is voor het paard, dan zal het paard dit duidelijk maken tijdens het opzadelen of het aansingelen. Een niet-passend zadel gaat vroeg of laat gepaard met rugpijn. Laat bij singelnijd - en ook bij zadelnijd - altijd het zadel checken door een vakbekwaam zadelpasser. Zorg voor een optimaal passend zadel dat nergens drukt, knelt of wrijft, laat je hierin gedegen en persoonlijk adviseren, en geef het paard de tijd om te revalideren van zijn rugklachten.

Maagzweren

Dat maagzweren een oorzaak kunnen zijn van singelnijd, is nog niet zo bekend. Toch komt dit best vaak voor. Recente studies hebben uitgewezen dat ongeveer de helft van alle paarden maagzweren heeft, veroorzaakt door verkeerde voeding, verkeerde huisvesting, stress en bepaalde medicijnen. De video’s onderin deze pagina laten zien hoe je maagzweren kunt constateren bij je paard en in welke mate de zweer gevorderd is. Indien je dit herkent bij je paard, ga dan in overleg met je dierenarts en zorg er voor dat je paard het grootste deel van het etmaal toegang heeft tot goed ruwvoer en schoon water, dat je stress, krachtvoer en granen vermijdt, en zorg voor de juiste huisvesting van je paard (vrije beweging en toegang tot gras of hooi, in kuddeverband).

'Braaf' met rijden

De oorzaak van de singelnijd wordt vaak niet (h)erkent wanneer het paard tijdens het rijden ‘gewoon braaf’ is. Hierdoor wordt aangenomen dat het paard nergens last van heeft. Bij rug-en zadelklachten geeft het paard in de meeste gevallen tijdens het rijden wel duidelijk aan dat er iets niet goed is, bijvoorbeeld: 

 • de rug vastzetten of wegdrukken
 • moeilijk of niet kunnen ontspannen
 • de buikspieren en achterhand niet goed gebruiken, niet goed ondertreden
 • stijfheid, vastzetten, verkorte passen
 • oren veelvuldig naar achteren leggen
 • moeite hebben met overgangen, recht lopen en stelling nemen
 • concentratieproblemen
 • rennerig worden (vluchtneigingen)
 • de staart scheef dragen of met de staart zwiepen
 • met het hoofd omhoog lopen (sterrenkijken), hoofdschudden, of het hoofd omhoog gooien
 • naar de buik trappen
 • gespannen en nerveus zijn
 • staken, bokken, steigeren

In geval van maagzweren kan het paard tijdens het rijden wat minder actief zijn of onrustig zijn met de mond of kaken zoals tandenknarsen en op het bit bijten (maar je rijdt natuurlijk bitloos).

Hoe langer singelnijd genegeerd wordt, hoe erger de pijnklachten tot uiting zullen komen en hoe duidelijker het paard gaat worden in zijn gedragingen. Luister en kijk naar je paard en neem zijn lichaamstaal serieus. Het paard heeft altijd gelijk!

Gerelateerde blogs


Singelnijd is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 14 november 2015.
Copyright ©2015 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.

Gerelateerde video's