bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Schuiven van de bitloos neusriem

Soms krijg ik de vraag of een bitloos hoofdstel of kaptoom ook schuift rond het paardenhoofd. Een goed passend hoofdstel zal niet zo snel schuiven en zal mooi stabiel om het hoofd blijven liggen. Echter is schuiven niet altijd te voorkomen en moeten we dat ook niet willen in de vorm van een hoofdstel op bepaalde plaatsen strak vast te zetten.

Wanneer er op een voorwerp (of levend wezen) een eenzijdige kracht komt te staan, dan vindt er altijd een reactie plaats, in de vorm van buigen, wijken, schuiven, tegendruk etc. Dit geldt dus ook bij eenzijdige kracht via een teugel, lange lijn of longeerlijn.
Wanneer er op een bit een eenzijdige kracht komt te staan, dan ontstaat er een reactie in de paardenmond. Vaak zien we dat het bit aan één kant uit de mond schuift, en ook dat het paard daarbij de mond opent vanwege de pijnervaring op dat moment. Maar verder blijft het bit wel in de mond zitten en na het geven van een tegenkracht c.q. correctie, ligt het bit weer op z'n plaats.
Dat dit gebeurt, valt veel mensen niet eens op en wordt als heel normaal en vanzelfsprekend beschouwd. Bij het schuiven van een bit heeft het paard namelijk een probleem (pijn in de mond), en niet de ruiter of trainer. En dan zien we onderstaande praktijkvoorbeelden:

schuiven hoofdstel

Wanneer er op een bitloos hoofdstel een eenzijdige kracht komt te staan, dan ontstaat er een reactie rond het paardenhoofd. Dan kan het gebeuren dat het hoofdstel naar één kant schuift.
Dat dit gebeurt, valt meteen op en wil men liever niet. Bij het schuiven van een hoofdstel heeft de ruiter/trainer namelijk een probleem, en niet zozeer het paard (schuivende bandjes doen geen pijn).

Als er sprake is van schuiven, ongeacht of dit een bit of een neusriem is, dan is dat een indicatie dat er te veel aan één kant gewerkt wordt, met andere woorden dat er te veel kracht op één teugel wordt gezet. Wanneer dit bij een bit gebeurt, dan is dat het probleem van het paard ("dan moet hij maar luisteren"), en wanneer dit bij een bitloos hoofdstel of kaptoom gebeurt, dan is dat opeens een "nadeel" van het hoofdstel, wat natuurlijk niet zo is.
Schuiven is leerzaam voor ons als ruiter en trainer. Schuiven doet ons realiseren dat er iets niet goed gaat, namelijk:

  • het paard kan het niet (hij kan fysiek de gevraagde oefening niet aan),
  • of hij begrijpt het niet (wij zijn onduidelijk, tegenstrijdig, verwarrend of streng/dwingend met onze hulpen),
  • of hij wil het niet (heeft negatieve associaties met de oefening en/of is bang voor pijn of sancties).

Schuiven is dus geen probleem wat we moeten zien te voorkomen door het hoofdstel of het bit strak vast te zetten door middel van riempjes. Schuiven is leerzaam voor ons, omdat we hierdoor beter leren luisteren en kijken naar ons paard en bewuster kunnen worden van wat we eigenlijk aan het doen zijn en wat we van ons paard vragen (en hoe we dat doen). En dit geeft ons de kans om onze hulpen aan te passen, te verfijnen en te verbeteren.

Gerelateerde blogs


Schuiven is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 8 juli 2014.
Copyright ©2014 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.