bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Schrikkerige paarden

bitloos rijden paard schrikt snel nerveus paard schrikkerig

Is jouw paard schrikkerig, nerveus of heet? En durf je daarom niet met een zacht bitloos hoofdstel te rijden?
Realiseer je dan dat een paard geen schrikkerig karakter heeft, maar gespannen is vanwege één of meerdere van deze factoren.

 • Leefomstandigheden.
  Het paard staat veel in een stal opgesloten en kan daardoor onvoldoende bewegen en socialiseren.
 • Slaaptekort.
  Wanneer het paard zich niet comfortabel genoeg voelt in zijn omgeving of fysieke problemen heeft zoals gewrichtspijn, gaat het paard niet of niet lang genoeg liggen en krijgt het niet genoeg REM-slaap.
 • Stressvolle training.
  Het paard wordt getraind/gereden op een manier die hem ongemak, angst en pijn veroorzaakt (geactiveerd sympathisch zenuwstelsel en hoge niveaus van stresshormonen).
 • Verkeerd voedingsbeleid.
  Te weinig hooi/gras/ruwvoer en het geven van krachtvoer (zetmeel en suikers). Het paard heeft hierdoor een ongezond maag-darmkanaal en wellicht last van maagzweren. Bovendien leidt krachtvoer tot een hoger energieniveau bij het paard.
 • Hoefproblemen, gebitsproblemen, magnesiumtekort, chronische pijn, lage hormoonspiegels.
 • Scheefheid, waardoor er spanning is in het lichaam en dus ook mentale spanning.
  Ook scheefheid van de ruiter heeft invloed op het paard, omdat een paard deze scheefheid moet compenseren = spanning.
 • Niet passend, oncomfortabel zadel en/of hoofdstel, onprettige singel.
 • Stijfheid en blokkades, door bijvoorbeeld schadelijke training, ongeval, scheefheid, zadel, slechte ruiter.
 • Gebrek aan ervaring.
  Het paard heeft nog weinig ervaring met onbekende en onverwachte situaties, wordt voornamelijk in de rijbak gereden of staat veel op stal, en is onvoldoende of niet gewend aan externe prikkels.
 • Het paard heeft een moeilijk verleden en onopgeloste trauma's.
 • Gebrek aan vertrouwen.
  De persoon die met het paard omgaat/rijdt, is inconsequent, incongruent of oefent een onredelijke hoeveelheid druk uit op het paard.
 • Een onzekere of onervaren ruiter.
  De ruiter heeft spanning in haar lichaam, houdt de teugels kort en strak en bij spannende situaties wordt aan de teugels getrokken.
 • En last but not least: het bit. Het bit zorgt voor ongemak, pijn, angst en spanning bij het paard.

Hoe je een schrikkerig paard kunt helpen, is dus afhankelijk van de oorzaak/oorzaken van het gedrag. Onderzoek en verhelp dit.
En ga met een zacht bitloos hoofdstel rijden, zodat je ongemak, de pijn, angst en spanning bij je paard wegneemt. Een zacht bitloos hoofdstel draagt bij aan vertrouwen en ontspanning.
Mocht je paard desondanks schrikkerig blijven, doe dan een paar stappen terug. Terug naar de basis tussen jou en je paard. Er zitten dan namelijk een paar dingen nog niet goed tussen jullie beide en ontbreekt er iets in de fundering van jullie relatie. Hier kan ik jou in begeleiden.

Wat in ieder geval averechts werkt, is met een bit blijven rijden, een scherper bit of een scherp bitloos hoofdstel zoals de hackamore aan te schaffen om het schrikkerige gedrag in toom te houden. Wat je wilt, is dat je paard ontspant en vertrouwen heeft. En dat bewerkstellig je juist met rust en een zachte optoming die géén pijn en stress veroorzaakt.
Er is geen enkele reden om jezelf af te vragen of bitloos wel veilig is.

Wil jij zonder bit, spanning, pijninwerking en zogenaamde 'controle' rijden?

Dat kan!
Want dat is waarom ik de PMC bitloos lijn en de online cursussen heb ontwikkeld.
En dat is waarom meer dan duizend paarden en ruiters met een PMC optoming al jarenlang heerlijk samen genieten van het rijden.
Ook jouw paard is van nature ontvankelijk voor zachte hulpen en heeft geen hoge druk en pijn nodig om met jou samen te werken.

Ga naar de webshop voor de zachte optomingen van de PMC bitloos lijn en de Bitloos Paardrijden Online Academy.

PMC Bitoos Paardrijden

Zorgeloos bitloos - zacht en subtiel paardrijden

Mijn boek Zorgeloos bitloos is een must read voor iedere ruiter. Na het lezen heb je de nodige kennis, inzichten, tools en handreikingen om bitloos te gaan en te blijven rijden met je paard. Je weet wat werkelijk 'de rem en het stuur' zijn, welke hulpen welk effect hebben op je paard (en waarom) en wat er voor nodig is om veilig en zorgeloos met je paard te gaan genieten. Te bestellen via www.zorgeloos-bitloos.nl.

boek e-book zorgeloos bitloos

Gerelateerde blogs


Schrikkerige paarden is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 28 januari 2020.
Copyright ©2020 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos