bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Reacties van paarden op bit en bitloos

Inleidend onderzoek van de reacties van paarden op verschillende hoofdstellen tijdens de training.

Samenvatting
Gedurende de hele geschiedenis van paardrijden zijn de bithoofdstellen de primaire methode geweest om bereden paarden te controleren. In antwoord op de zorgen betreffende gezondheids- en gedragsvragen die voortkomen uit het gebruik van bithoofdstellen, bieden bitloze hoofdstellen nieuwe methodes van leiding en controle. Tot nu toe was de doeltreffendheid van bitloze hoofdstellen bij paarden niet eerder wetenschappelijk onderzocht. Daarom heeft dit onderzoek de gedrags- en hartreacties van paarden gemeten terwijl zij de vooropgestelde training ondergingen (opgetoomd, gelongeerd en bereden), terwijl zij een bithoofdstel of een bitloos hoofdstel om hadden.

De paarden die een bithoofdstel om hadden, vertoonden meer kauwbewegingen, openden vaker de mond, doken vaker naar beneden en zwiepten meer met de staart dan de paarden die een bitloos hoofdstel om hadden.
De paarden die een bitloos hoofdstel om hadden, lieten een lagere hoofdhouding zien tijdens het longeren in vergelijking met de paarden met een bithoofdstel. De frequentie van het kauwen, het openen van de mond en het omhoog doen van het hoofd verminderde al naar gelang de training vorderde.
Het aantal stappen dat genomen werd na het halthouden tijdens het longeren was het grootst bij de paarden met een bithoofdstel vergeleken met de paarden met een bitloos hoofdstel.
Tijdens het longeren was de hartslag en de hartslagvariabiliteit van de paarden hoger bij de paarden met een bithoofdstel vergeleken met de paarden met een bitloos hoofdstel.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat paarden met een bitloos hoofdstel minstens zo goed, zo niet beter, presteerden als de paarden met een bithoofdstel. Als het gebruik van bithoofdstellen ongemak bij paarden veroorzaakt, zoals dit door sommigen wordt beweerd, dan zou het gebruik van bitloze hoofdstellen heilzaam kunnen zijn en zeker verder onderzoek rechtvaardigen.

Het oorspronkelijke artikel is te vinden via deze link en dateert van juni 2009.

Meer onderzoeken vind je hier


Deze samenvatting is een artikel van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 1 september 2011.
Copyright ©2011 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos