bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Release bij bitloos

Wanneer over bitloos rijden wordt gepraat, dan komt vrijwel altijd het woord "release" voorbij. Wat is nu precies een release?

Release betekent 'vrij van druk'. Een release geven bij paardrijden houdt in dat je de aanwezige teugeldruk wegneemt en dat de druk op de neus of om het hoofd van het paard daarmee wegvalt.
Met een release zeg je dus als het ware tegen het paard "Zo is het goed, dit is wat ik bedoel" en/of kun je zonder vorm van enige druk heerlijk vrij en ontspannen rijden met je paard.

In principe kun je met ieder bitloos systeem een release geven, mits de neus- en kinriem niet te strak zitten en de neusriem licht van gewicht is (in ieder geval zonder metaal). Of een hoofdstel met een kin- of kaakgekruiste werking wel of geen goede release geeft, is afhankelijk van de volgende aspecten.

release kaakgekruist bitloos

Kruislingse release

  • Grote ringen geleiden de kruislingse bandjes beter dan kleine ringen. Hoe beter de geleiding, hoe beter de release.
  • De ringen behoren goed kunnen geleiden vanuit de ruiterpositie (dus van schuin bovenaf). Ook in dit opzicht werken grote, ronde ringen beter voor een goede release dan D-ringen.
  • De ringen moeten onder/achter (het verlengde van) de mondspleet liggen, zodat er slechts een korte afstand afgelegd hoeft te worden om te kunnen lossen. Hoe verder de ringen naar voren op de neus liggen, hoe groter de afstand en hoe slechter de release is.
  • Gladde, soepele kruislingse bandjes glijden makkelijker door de ringen dan stroeve, stugge bandjes. Hoe gladder en soepeler de bandjes, hoe beter de release is.
  • Smalle, dunne kruislingse bandjes glijden makkelijker door de ringen dan brede of dikke bandjes. Hoe smaller de bandjes, hoe beter de release is.
  • Lichte teugels bevorderen de release vanwege het weinige gewicht dat er aan de kruislingse bandjes hangt. Zware teugels bemoeilijken de release; er hangt dan te veel gewicht aan de kruislingse bandjes om goed te kunnen lossen. Bovendien zijn lichte teugels ook fijner voor het paard; hoe minder gewicht er aan het hoofd hangt, hoe prettiger het voor hem aanvoelt.
  • Idem voor lichte of zware clips of andere bevestiging aan de teugels.
  • De maatvoering speelt ook een grote rol bij de release. Wanneer een hoofdstel wat te klein uitvalt, dan heeft dit negatieve invloed op de release.
  • De beharing van het paard speelt ook mee; wanneer het paard veel beharing heeft onder de kaken en/of kin, dan kan dit de release vertragen of belemmeren.
  • En tot slot de manier van rijden van de ruiter. Wanneer de ruiter met zachte, ontspannen en open handen rijdt, zal de release veel beter zijn dan wanneer er met harde, gespannen en dichtgeknepen handen wordt gereden en de ruiter niet goed durft te 'lossen'.

release kingekruist bitloos

Let er bij aankoop dus op dat het hoofdstel de juiste maatvoering heeft, met de O-ringen op de juiste positie, en met lichte, smalle, soepele en gladde kruislingse bandjes. Onderhoud deze bandjes, vooral in het begin, goed met olie of vet en eventueel wat water.
Zorg daarnaast voor lichte teugels met lichtgewicht clips, zodat er niet al te veel extra gewicht aan de bandjes komt te hangen.
Alle PMC hoofdstellen en teugels voldoen aan bovenstaande vereisten voor een optimale release.

Misvatting

Een misvatting is dat kruislingse systemen een slechte release zouden hebben, omdat men verwacht dat de kruislingse bandjes zichtbaar los komen te hangen zodra de ruiter de druk van de teugels haalt. Bij diverse hoofdstellen gebeurt dit (op den duur) ook, maar het is niet noodzakelijk om een goede release te hebben. Release is 'vrij van druk' en dit hoeft voor het oog niet perse zichtbaar te zijn. Het gaat er om dat het paard de release voelt, dus dat de druk wegvalt zodra de ruiter de druk van de teugels haalt. Je kunt het zelf checken door een paar vingers tussen de wang, kaak of kin en de bandjes te leggen en met de andere hand teugeldruk te geven en weer los te laten. Ook wanneer de bandjes niet meteen los gaan hangen, zul je voelen dat de druk inderdaad wegvalt en er sprake is van een release. Mocht dit niet zo zijn, check dan of het hoofdstel aan bovenstaande punten voldoet en ligt het hoogstwaarschijnlijk niet aan het systeem an sich, maar aan het merk, de uitvoering, de materialen of de maatvoering.

De release bij een sidepull of een onderlangs systeem is overigens niet veel anders; de druk op de neus valt weg (mits deze niet strak bevestigd is), maar de neusriem komt niet zichtbaar los op de neus te liggen. In dit opzicht heeft het kingekruist hoofdstel het bijkomende voordeel dat dit systeem geen kinriem heeft, waardoor de neusriem en de kinbandjes wl volledig los kunnen komen te liggen, met als extra voordeel dat het paard de mond en kaken vrij kan openen, aangezien er geen kinriem is die dit tegenhoudt.
Zorg er bij een sidepull (en bij een kaakgekruist hoofdstel) in ieder geval voor dat je minstens twee vingers tussen de kin en de kinriem kunt bewegen, zodat er op de neus ook daadwerkelijk ruimte is voor een release.

Gerelateerde blogs


Release is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, 15 november 2008.
Copyright 2008 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.