bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Als je paard schrikkerig is

bitloos rijden paard schrikt snel nerveus paard schrikkerig

Vaak durven ruiters niet bitloos te rijden, of kiezen ze voor een hackamore of andere scherpe neusriem, omdat hun paard snel en vaak schrikt. Ze denken dat ze hun paard met een bit of hefboom dan beter bij zich kunnen houden.
Dit is een grote misvatting. Juist een pijnlijke inwerking of de dreiging daarvan - gepaard met een hoge energie van de ruiter - leidt tot spanning, waardoor het paard alleen maar sneller zal schrikken en heviger zal reageren ná de schrik.

Welk bitloos hoofdstel voor een schrikkerig paard?

Als iemand mij vraagt welk bitloos hoofdstel ik adviseer voor een schrikkerig paard, dan vraag ik altijd hoe het komt dat het paard zo schrikkerig is. En adviseer ik om alle basis aspecten bij langs te gaan.

In mijn boek Zorgeloos bitloos benoem ik deze basis aspecten en geef ik uitleg over de vluchtverhogende factoren van je paard. Dit zijn: voeding & stofwisseling, huisvesting & leefomstandigheden, training & harnachement, fysieke gesteldheid, algehele omgang, en veiligheid & vertrouwen. En ik geef je inzichtvragen, zodat je het schrikkerige gedrag kunt achterhalen en daarin iets kunt veranderen.

Een voorbeeld.
Ik heb ooit een keer in een ver verleden, toen mijn paard nog brokken kreeg, iets gelezen over eiwitten, die zouden niet zo goed zijn voor het paard. Toen ben ik gaan vergelijken en ben overgestapt op een brok van hetzelfde merk. Het zag er ook hetzelfde uit, alleen het eiwitgehalte van die brok was lager. Ik dacht oké, dan ben ik goed bezig. Daarna was mijn paard tijdens het rijden wat druk en schrikkerig, en na een paar keer dacht ik 'wat is er de laatste tijd toch met jou?'. En toen realiseerde ik me 'het zal toch niet door die brok komen?'. Toen ben ik weer terug gegaan naar de vorige brok en het gespannen gedrag was verdwenen.
Ik noem hier dus iets op het vlak van voeding en dat kan het dus ook zijn.

Je kunt naar alle dingen kijken die je misschien anders kunt doen met je paard, zoals voeding. Huisvesting speelt ook vaak een rol. En als bijvoorbeeld het zadel knelt, zal dat ook spanning veroorzaken.
Als een paard wat gespannen is, dan schikt hij ook sneller. Dus loop dat allemaal eens bij langs.

Een paard mag schrikken, het is maar net wat gebeurt er na het schrikken. En hierin spelen de ruiter en de optoming de grootste rol.

Trainen

Als je een situatie tegenkomt en je paard voor één bepaald iets bang is, ga er dan aan de hand naartoe. Bijvoorbeeld een tractor. Als je ziet dat er een boer bezig is, ga dan wandelend aan de hand met je paard er naartoe. Je kunt ook een keer met de boer afspreken om het te oefenen.
Dat ik heb met allerlei dingen gedaan. Bijvoorbeeld het passeren van springende kinderen op een trampoline in een tuin. Mijn paard vond dat doodeng. Daar heb ik meteen gebruik van gemaakt en heb de meisjes aangesproken of ze wilden helpen. Zolang mijn paard stond te hyperen en ik niets zei, moesten zij blijven springen. Zodra mijn paard maar even ophield met hyperen, zei ik tegen hen 'nu stoppen', waarna ze meteen stopten met springen. En dat was de beloning voor mijn paard. Zo leerde ze 'als ik hyper, gaat het enge door (maar eet me niet op), en zodra ik eventjes kalmeer, stopt het enge meteen (en het eet me nog steeds niet op)'.
Zo train je je paard van oké, hyperen heeft geen zin, zo eng is het niet, en wanneer ik kalm ben, is het goed.

Het heeft in ieder geval geen zin om een hoofdstel aan te schaffen om het schrikkerige gedrag in toom te houden. Dat werkt alleen maar averechts. Wat je wilt, is dat je paard ontspant en vertrouwen heeft. En dat bewerkstellig je alleen met rust en een zachte optoming die hem géén pijn doet.
En je kunt jezelf en je paard dus trainen op enge en onverwachtse situaties. Er is geen enkele reden om jezelf af te vragen of bitloos wel veilig is.

Wil jij zonder bit, spanning, pijninwerking en zogenaamde 'controle' rijden?

Dat kan!
Want dat is waarom ik de PMC bitloos lijn en de online cursussen heb ontwikkeld.
En dat is waarom meer dan duizend paarden en ruiters met een PMC optoming al jarenlang heerlijk samen genieten van het rijden.
Ook jouw paard is van nature super gevoelig en ontvankelijk voor zachte hulpen en heeft geen hoge druk en pijn nodig om met jou samen te werken.

Ga naar de webshop voor de zachte optomingen van de PMC bitloos lijn en de Bitloos Paardrijden Online Academy.

PMC Bitoos Paardrijden

Zorgeloos bitloos - zacht en subtiel paardrijden

Mijn boek Zorgeloos bitloos is een must read voor iedere ruiter. Na het lezen heb je de nodige kennis, inzichten, tools en handreikingen om bitloos te gaan en te blijven rijden met je paard. Je weet wat werkelijk 'de rem en het stuur' zijn, welke hulpen welk effect hebben op je paard (en waarom) en wat er voor nodig is om veilig en zorgeloos met je paard te gaan genieten. Te bestellen via www.zorgeloos-bitloos.nl.

boek e-book zorgeloos bitloos

Gerelateerde blogs


Als je paard schrikkerig is, is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 17 november 2019.
Copyright ©2019 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos