Bitloos Paardrijden

kennisbank - educatie - webshop

Over mij

bitloos zonder bit rijden petra mensink

Ik ben Petra Mensink en als bitloos consulent help ik jou en je paard als je bitloos wilt rijden, of al bitloos rijdt en op een zachte, eerlijke en harmonieuze manier wilt samenwerken met je paard.
Wanneer je nog niet voldoende vertrouwen, ervaring en kunde hebt om bitloos te rijden, of wanneer je al bitloos rijdt en dit nog niet zo lekker gaat, geef ik jou de tools en begeleiding om in het volste vertrouwen heerlijk ontspannen samen met je paard te genieten van het bitloos (buiten)rijden.
En als je als ruiter al verder bent, ga je met een zacht PMC hoofdstel nòg meer van en met je paard genieten en merk je dat je paard veel relaxter is dan voorheen en graag met jou op buitenrit of op wedstrijd gaat.

Online cursussen

Op basis van mijn eigen leer- en groeiprocessen, en die van vele anderen die ik in de afgelopen 14 jaar bij het bitloos rijden heb begeleid, heb ik de online cursussen ontwikkeld. De cursussen zijn praktijkgericht, met heel duidelijk beschreven oefeningen en opdrachten, waar je zelfstandig in je eigen tijd en tempo mee aan de slag kunt met je paard. Een mooie leerweg die jou absoluut gaat helpen om verder te groeien en je droom om bitloos te rijden tot werkelijkheid te brengen.

Zachte bitloze optomingen

Dankzij mijn ervaring met de meest uiteenlopende bitloos hoofdstellen en combinaties, en met mijn kennis over de anatomie van het paardenhoofd, ben ik mijn eigen bitloos hoofdstellen en kaptooms gaan ontwerpen. In 2012 heb ik de PMC bitloos lijn ontwikkeld (voorheen Per Mi Cavallo) die zich onderscheidt qua zachtheid, comfort, de juiste maatvoering en een optimale pasvorm. Met een PMC hoofdstel, kaptoom of multibridle kunnen paard en ruiter heerlijk ontspannen, optimaal samenwerken en in alle vertrouwen samen genieten van het rijden.

Bitloos consult

Na mijn eigen overstap naar bitloos (medio 2003/2004) ben ik anderen gaan helpen bij hun overstap naar bitloos rijden en in de keus voor het meest geschikte bitloze systeem voor hun paard. Later heb ik dit in mijn bedrijf voortgezet in de vorm van bitloos consulten en workshops, en wat diepgaander in een integraal consult. Een consult geeft de ruiter vertrouwen en zekerheid, en een mooi beginpunt om het bitloos rijden voort te zetten.

Waarvoor kun je bij mij terecht

 • Inzichten, tools, kennis en ervaringen waardoor jij en je paard gaan groeien naar een twee-eenheid, tijdens het rijden en ook in de dagelijkse omgang.
 • Met de juiste en vooral zachte hulpen samenwerken met je paard; niet alleen je zit-, been-, teugel- en stemhulpen, maar ook en vooral je hulpen door middel van jouw energie, focus, gevoel en intentie.
 • Groeien in je vertrouwen en bouwen aan een hechte band met je paard.
 • Bewust ervaren hoe goed je paard op jou reageert, en ontdekken dat je paard altijd gelijk heeft.
 • Ontspannen, liefdevol, bewust en zacht met je paard rijden. Zodat jullie beide in het volste vertrouwen kunnen gaan genieten, zonder ijzer in de mond van je paard.

Mijn eigen paarden

Ik heb twee fantastische paarden, KWPN merries. De oudste heeft mij onwijs veel geleerd, zowel over mezelf als over het wezen paard. Ze heeft mij op het pad gebracht van verdieping en alles willen onderzoeken ('is dat wel zo, waarom doen we dat, is dat wel goed, kan het niet beter/anders, is het paard daar wel bij gebaat' etc). Stapsgewijs ben ik haar een heel ander leven en een geheel andere omgang en manier van rijden en trainen gaan bieden dan dat ze voor mijn tijd gewend was. Ook wees ze mij de weg naar zadels en saddle fitting, bitloos paardrijden en coaching, toen nog niet wetende dat dit uiteindeijk mijn werk ging worden. En de jongste laat mij dagelijks zien hoe het is om puur, onbeschadigd, onbevangen, open en vol vertrouwen in het leven te staan en heel direct te reageren op wat ze ervaart. Mijn paarden zijn mijn partners en mijn mentoren, mijn inspiratiebron en mijn spiegel. Ze zijn onmisbaar in mijn leven en ik geniet enorm van ons als 'de 3 musketiers'.

Meer over mij en mijn weg naar bitloos

bitloos zonder bit rijden petra mensink

In de jaren dat ik nog in loondienst werkte, gaf ik in mijn vrije tijd invulling aan mijn grote paardenpassie door de meest uiteenlopende opleidingen, trainingen, cursussen, lesvormen en workshops te volgen. Op een gegeven moment - en dankzij mijn paard - werd mij heel duidelijk dat mijn passie ook een missie met zich meebracht: ik wil een belangrijke bijdrage leveren aan het welbevinden van het rijpaard. Samen met mijn visie en expertise heb ik dit vormgegeven met Bitloos Paardrijden.
Daarnaast ben ik gediplomeerd Life Coach, en kan ik mensen en vooral ook paarden heel goed aanvoelen en begeleiden; open en direct, soms confronterend, en altijd eerlijk, ondersteunend en vanuit liefde.

Het is fantastisch wanneer ik tijdens de consulten het paard zie veranderen en hem heerlijk ontspannen, ongehinderd en tevreden zie lopen, en dat ik de ruiter zie genieten en groeien, en een glimlach tevoorschijn zie komen. En mijn hart maakt een sprongetje wanneer ik tijdens de duur van een cursus de feedback krijg dat paard en ruiter nu in het volste vertrouwen en in alle rust genieten van heerlijke bitloze buitenritten.
Wanneer ik paard en ruiter dichter bij elkaar heb gebracht, dan is mijn missie geslaagd!

Met bitloze groet,
Petra Mensink

zorgeloos bitloos boek

Zorgeloos bitloos - zacht en subtiel paardrijden

Begin 2017 heb ik een boek uitgegeven over alle bit en bitloos gerelateerde aspecten. Zorgeloos bitloos is een boek voor iedere paardenliefhebber. Het geeft veel inzichten, informatie en handvaten voor een andere manier van rijden met je paard. Als je bitloos wilt gaan rijden, of al bitloos rijdt en dit wilt verbeteren, en als je van mening bent dat jouw paard niet bitloos gereden kan worden. Na het lezen van het boek zul je zeker gemotiveerd zijn om de samenwerking met je paard te verbeteren.
Het boek is als E-book en als gedrukt boek te bestellen via www.zorgeloos-bitloos.nl.


Voor degene die nieuwsgierig is naar mijn achtergrond qua kennis en ervaring, hierbij een opsomming wat ik zoal heb gedaan op paardengebied.

 • Vertegenwoordiger van de World Bitless Association
 • Opleiding Master Saddle Fitting Consultant;
  lesstof: anatomie, fysiologie, pathologie, conformatie, biochemica, gedrag, conditie, zadels, anatomie ruiter, lichaamscoördinatie
 • Stage Zadelmakerij Van Triest
 • Stage Dierfysiotherapeut José Houtman
 • Cursus Diergezondheid Paard DAP Het Zuidenveld;
  lesstof: luchtwegen, kreupelheid, koliek, vaccinaties, wormen & mestonderzoek, dermatologie, gebit, verbandleer
 • Cursus Paardenfokkerij KWPN;
  lesstof: geschiedenis van het paard, zintuigen, karakter, omgang, verzorging (huid, hoeven, giftige planten), exterieur, huisvesting, voeding, ziekten en gebreken
 • Cursus Gebitsverzorging bij paarden DAP Het Zuidenveld
 • Onderzoek en studie naar de anatomie, fysiologie en neurologie van de paardenmond, ten behoeve van www.bitloos.nl en www.bitloospaardrijden.info.
 • Cursus Massage & stretching bij paarden Gerry van Oossanen
 • Meeloopdagen Zadelmakerij Van Triest
 • Opleiding Life Coaching Mandy van Nobelen; specialisatie: relatie paard&mens
 • Specialisatie Dieren energetisch behandelen
 • Cursus Dieren energetisch behandelen
 • Lessen Centered Riding Vanda Oosterhuis
 • Lessen Academisch rijden/signaalrijden Petra Rössler
 • Leergang Zitles & bewegingsleer Ulrike Thiel
 • Workshop Centered Riding, ‘Invloed zit, handen en armen op teugelvoering’ Ruthi Damman
 • Workshop Ttouch en Tteam Vanda Oosterhuis
 • Lessen rechtrichten aan de hand Monique de Rijk
 • Theoriecursus Rechtrichten Marijke de Jong
 • Lesdagen Antoine de Bodt
 • Cursus Natuurlijk bekappen PaardNatuurlijk
 • Zelfonderhoud van en verdieping in hoeven en bekapmethodes
 • Cursus Grondwerk Wim Vonck

naar het aanbod