bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Over mij

Ik ben Petra Mensink en als bitloos specialist help ik jou en je paard als je bitloos wilt rijden, of al bitloos rijdt en op een zachte, eerlijke en harmonieuze manier wilt samenwerken met je paard.
Wanneer je nog niet voldoende vertrouwen, ervaring en kunde hebt om bitloos te rijden, of wanneer je al bitloos rijdt en dit nog niet zo lekker gaat, geef ik jou de tools en begeleiding om in het volste vertrouwen heerlijk ontspannen samen met je paard te genieten van het bitloos (buiten)rijden.
En als je als ruiter al verder bent, kun je met een zacht PMC hoofdstel nòg meer van en met je paard genieten en merk je dat je paard met een zacht & comfortabel bitloos hoofdstel veel relaxter is dan voorheen en graag met jou wil en kan samenwerken.

Online Academy

Op basis van mijn eigen leer- en groeiprocessen, en de afgelopen 15 jaar waarin ik als bitloos specialist, ruitercoach en zadelconsulent werkzaam ben, heb ik de Bitloos Paardrijden Online Academy ontwikkeld. In de Academy vind je de cursussen, het kenniscafé en mijn boek Zorgeloos bitloos. Via de Academy organiseer ik ook regelmatig trainingen, colleges en bootcamps waarmee jij als (aankomend) bitloze ruiter kunt groeien en leren, samen met je paard. De Online Academy is het enige online leer- en kenniscentrum op bitloos gebied in Nederland en België waar je alle informatie, kennis, inspiratie en tools vindt over het bitloos rijden en alles wat aanverwant is met het paardrijden.

PMC - de zachtste bitloze optomingen

Dankzij mijn ervaring met de meest uiteenlopende bitloos hoofdstellen, merken en systemen met honderden paarden en ruiters, ben ik - samen met mijn kennis van de anatomie van het paard, mijn eigen bitloos lijn gaan ontwerpen. In 2012 heb ik de PMC bitloos lijn ontwikkeld (voorheen Per Mi Cavallo) die zich onderscheidt qua zachtheid, comfort, de juiste maatvoering en de optimale pasvorm. Met een PMC hoofdstel, kaptoom of multibridle kunnen paard en ruiter heerlijk ontspannen en optimaal samenwerken en in alle vertrouwen samen genieten van het rijden.

Bitloos diensten

Na mijn eigen overstap naar bitloos in 2004 ben ik anderen gaan helpen bij hun overstap naar bitloos rijden en in de keus voor het meest geschikte bitloze systeem voor hun paard. Later heb ik dit in mijn bedrijf voortgezet in de vorm van bitloos consulten, workshops, lessen, de testservice, het bitloos hoofdstel advies op afstand en de zadel/hoofdstel fittingen. Deze mogelijkheden geven de ruiter vertrouwen en zekerheid, en een mooie weg om het bitloos rijden voort te zetten.

Waarvoor kun je bij mij terecht

 • Inzichten, tools, kennis en ervaringen waardoor jij en je paard gaan groeien naar een twee-eenheid, tijdens het rijden en ook in de dagelijkse omgang.
 • Met de juiste en vooral zachte hulpen samenwerken met je paard; niet alleen je zit-, been-, teugel- en stemhulpen, maar ook en vooral je hulpen door middel van jouw energie, focus, gevoel en intentie.
 • Groeien in je vertrouwen en bouwen aan een hechte band met je paard.
 • Bewust ervaren hoe goed je paard op jou reageert, en ontdekken dat je paard altijd gelijk heeft.
 • Ontspannen, liefdevol, bewust en zacht met je paard rijden. Zodat jullie beide in het volste vertrouwen kunnen gaan genieten, zonder ijzer in de mond van je paard.
 • Een zacht & comfortabel PMC hoofdstel voor optimaal vertrouwen en samenwerken.

Zorgeloos bitloos - zacht en subtiel paardrijden

In mijn boek Zorgeloos bitloos geef ik jou belangrijke inzichten in je paard, jouw hulpen, jullie communicatie en het rijden met en zonder bit. Na het lezen heb je de nodige kennis, inzichten, tools en handreikingen om bitloos te gaan en te blijven rijden met je paard. Je weet wat werkelijk 'de rem en het stuur' zijn, welke hulpen welk effect hebben op je paard (en waarom) en wat er voor nodig is om veilig en zorgeloos met je paard te gaan genieten!
Recensies van lezers van het boek vind je op de Facebookpagina van het boek. Te bestellen via www.zorgeloos-bitloos.nl.

boek e-book zorgeloos bitloos

Mijn eigen paarden

Ik heb twee fantastische paarden, KWPN merries. De oudste heeft mij onwijs veel geleerd, zowel over mezelf als over het wezen paard. Ze heeft mij op het pad gebracht van verdieping en alles willen onderzoeken ('is dat wel zo, waarom doen we dat, is dat wel goed, kan het niet beter/anders, is het paard daar wel bij gebaat' etc). Stapsgewijs ben ik haar een heel ander leven en een geheel andere omgang en manier van rijden en trainen gaan bieden dan dat ze voor mijn tijd gewend was. Ook wees ze mij de weg naar zadels en saddle fitting, bitloos paardrijden en coaching, toen nog niet wetende dat dit uiteindeijk mijn werk ging worden. En de jongste laat mij dagelijks zien hoe het is om puur, onbeschadigd, onbevangen, open en vol vertrouwen in het leven te staan en heel direct te reageren op wat ze ervaart. Mijn paarden zijn mijn partners en mijn mentoren, mijn inspiratiebron en mijn spiegel. Ze zijn onmisbaar in mijn leven en ik geniet enorm van ons als 'de 3 musketiers'.

bitloos zonder bit rijden petra mensink

Meer over mij en mijn weg naar bitloos

In de jaren dat ik nog in loondienst werkte, gaf ik in mijn vrije tijd invulling aan mijn grote paardenpassie door de meest uiteenlopende opleidingen, trainingen, cursussen, lesvormen en workshops te volgen. Op een gegeven moment - en dankzij mijn paard - werd mij heel duidelijk dat mijn passie ook een missie met zich meebracht: ik wil een belangrijke bijdrage leveren aan het welbevinden van het rijpaard en een diepere connectie tussen ruiter en paard. Samen met mijn visie en expertise heb ik dit vormgegeven met Bitloos Paardrijden.
Daarnaast ben ik gediplomeerd Life Coach met als specialisme het coachen van ruiters. Eén van mijn sterke punten is dat ik goed kan intunen op het paard en op de connectie tussen ruiter & paard (wat gebeurt er en waarom en wat vertelt het paard). Hierdoor kan ik ruiters en hun paarden heel goed aanvoelen en begeleiden; open en direct, soms confronterend, en altijd eerlijk, ondersteunend en vanuit liefde.

Het is fantastisch wanneer ik het paard zie veranderen en hem heerlijk ontspannen, ongehinderd en tevreden zie lopen, en dat ik de ruiter zie genieten en groeien, en een glimlach tevoorschijn zie komen.
En mijn hart maakt een sprongetje wanneer ik de feedback krijg dat paard en ruiter dankzij mijn handreikingen in het volste vertrouwen en in alle rust genieten van heerlijke bitloze buitenritten.
Wanneer ik paard en ruiter dichter bij elkaar heb gebracht, dan is mijn missie geslaagd!

Met bitloze groet,
Petra Mensink
Vind Bitloos Paardrijden leuk op Facebook

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos

Voor degene die nieuwsgierig is naar mijn achtergrond qua kennis en ervaring, hierbij een opsomming wat ik zoal heb gedaan op paardengebied.

 • Vertegenwoordiger van de World Bitless Association
 • Opleiding Master Saddle Fitting Consultant;
  lesstof: anatomie, fysiologie, pathologie, conformatie, biochemica, gedrag, conditie, zadels, anatomie ruiter, lichaamscoördinatie
 • Stage Zadelmakerij Van Triest
 • Stage Dierfysiotherapeut José Houtman
 • Cursus Diergezondheid Paard DAP Het Zuidenveld;
  lesstof: luchtwegen, kreupelheid, koliek, vaccinaties, wormen & mestonderzoek, dermatologie, gebit, verbandleer
 • Cursus Paardenfokkerij KWPN;
  lesstof: geschiedenis van het paard, zintuigen, karakter, omgang, verzorging (huid, hoeven, giftige planten), exterieur, huisvesting, voeding, ziekten en gebreken
 • Cursus Gebitsverzorging bij paarden DAP Het Zuidenveld
 • Onderzoek en studie naar de anatomie, fysiologie en neurologie van de paardenmond, ten behoeve van www.bitloos.nl en www.bitloospaardrijden.info.
 • Cursus Massage & stretching bij paarden Gerry van Oossanen
 • Meeloopdagen Zadelmakerij Van Triest
 • Opleiding Life Coaching Mandy van Nobelen; specialisatie: relatie paard&mens
 • Specialisatie Dieren energetisch behandelen
 • Cursus Dieren energetisch behandelen
 • Lessen Centered Riding Vanda Oosterhuis
 • Lessen Academisch rijden/signaalrijden Petra Rössler
 • Leergang Zitles & bewegingsleer Ulrike Thiel
 • Workshop Centered Riding, ‘Invloed zit, handen en armen op teugelvoering’ Ruthi Damman
 • Workshop Ttouch en Tteam Vanda Oosterhuis
 • Lessen rechtrichten aan de hand Monique de Rijk
 • Theoriecursus Rechtrichten Marijke de Jong
 • Lesdagen Antoine de Bodt
 • Cursus Natuurlijk bekappen PaardNatuurlijk
 • Zelfonderhoud van en verdieping in hoeven en bekapmethodes
 • Cursus Grondwerk Wim Vonck
Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos