bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Opstijgen

Tijdens het opstijgen komt er enorm veel kracht op de wervelkolom, de spieren, de voorbenen en de schoft van het paard. Door de hefboomwerking die plaatsvindt, weegt een persoon tijdens het opstijgen twee à drie keer zoveel als normaal en bovendien veroorzaakt dit gewicht een asymmetrische druk op het paardenlichaam.
Bijvoorbeeld, wanneer je 70 kg weegt, dan veroorzaak je maar liefst 140 tot 210 kg massa tijdens de momenten van opstijgen. De druk die er ontstaat (= de kracht op een oppervlak) is gemiddeld 9 x groter dan het gewicht van de ruiter, wat betekent dat je bij een lichaamsgewicht van 70 kg al zo'n 630 N (= 617 kg) druk op het paard veroorzaakt.
Hoe verder je van het paard af staat tijdens het opstijgen, hoe groter de hefboomwerking en dus hoe hoger de krachten en de druk.
We kunnen dus wel stellen dat de momenten van opstijgen voor paarden schadelijk en ook geen pretje is.

Vaak merken we wel aan de beugelriem (veelal de linker, want de meeste mensen stijgen altijd nog onnodig aan één kant - namelijk links - op) dat deze op den duur langer is geworden dan de andere beugelriem. Eigenlijk kun je dus wel nagaan wat er in het lichaam van het paard gebeurt: ook daar hebben deze krachten grote gevolgen, ook al zien we die aan de buitenkant niet.
Paarden kunnen op den duur pijn in de rug of schoft krijgen (waardoor een paard vaak ook niet meer wil stilstaan tijdens het opstijgen en/of singelnijd ontwikkelt) en er is zelfs risico dat wervels op den duur kunnen gaan kantelen.
De gevolgen van deze asymmetrische piekbelasting, veelal dagelijks, wekelijks en een levenlang, is iets wat we beslist niet mogen onderschatten.

bitloos rijden paardrijden hoofdstel sidepull kaptoom multibridle opstapje opstijgen

Wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar deze krachten adviseren dan ook dat ruiters altijd zouden moeten opstijgen vanaf een opstapje, ongeacht hoe behendig, zwaar of lang ze zijn. Hiermee kunnen we de schadelijke gevolgen van het opstijgen vanaf de grond enorm beperken.

Wanneer een opstapje hoog genoeg is om het been meteen over de rug van het paard te leggen, is er helemaal geen asymmetrische druk meer en worden alle schadelijke gevolgen voorkomen.

Een opstaphulp is daarom een must voor ieder paard.

Twee video's ter vergelijk:

Gerelateerde blogs


Opstijgen is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 1 augustus 2012.
Copyright ©2012 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.