bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Het onderlangs systeem

Dit zijn bijvoorbeeld het touwhalster en de bosal.

Het touwhalster

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning

Werkt in op zowel de neus als achter de oren.
Het touwhalster ligt vrij los op/om het hoofd en doordat het touw nauwelijks iets weegt, voelt het paard dit touwhalster zo goed als niet. Totdat er druk wordt gegeven, want dit geeft naast druk op de neus en achter de oren, ook druk via de knopen in het halster op het hoofd.
Bij bewust gebruik is het geschikt voor grondwerk en wandelen. Niet geschikt om mee te mennen en ook niet voor dressuur met constant teugelcontact; wel geschikt voor de meer 'klassieke' dressuur (ontspannen/doorhangende teugels), western en buitenrijden.
Er zijn in de loop der jaren vele varianten ontstaan en er zijn allerlei kleurtjes, soorten en maten op de markt.

Je kunt een touwhalster bestellen, maar je kunt 'm ook zelf maken; hiervoor kun je deze Engelse beschrijving gebruiken. Op YouTube wordt op deze filmpjes uitgelegd hoe je een touwhalster kunt knopen. En op deze drie filmpjes de uitleg hoe je een touwhalster moet vastknopen/sluiten: filmpje 1, filmpje 2 en filmpje 3.

De bosal

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning

De bosal is van oorsprong ontworpen door de Indianen. Zij maakten een stugge ring van rawhide (leer) en de teugels van staart- of manenhaar, ook wel mecate genoemd. De mecate wordt onderaan de knop van de bosal, onder de kin van het paard, vastgebonden. De Indianen reden hun paarden met één hand; in de andere hand hadden zij een speer om dieren te doden. De paarden werden gereden d.m.v. zit en benen en als laatste met de teugels/touwen welke tegen de hals van het paard werden aangelegd. Hetzelfde systeem wordt nu in de westernwereld "neckreining" genoemd.

Een bosal is niet geschikt om met constant teugelcontact te rijden. Goed leren omgaan met een bosal vraagt veel tijd en een instructeur die precies weet hoe je met dit hoofdstel moet rijden. Volgens bepaalde trainers is een bosal meer een scholingsmiddel voor de ruiter dan voor het paard; omdat je zo precies moet werken, leer je feilloos je paard op zit en gewicht te rijden.
Werkingsprincipe: druk op de neus en iets op de onderkant van de kaak.
Een dikkere bosal zal de druk meer verdelen en zo minder scherp inwerken dan een dunnere.
Zeer geschikt om western mee te rijden.
Op de bosal zijn vele varianten gemaakt, onder andere de vosal en diverse soorten neusriemen/-banden; deze zijn variërend van hout of een eenvoudig touwtje gemaakt.

kaakgekruist kingekruist bitloos hoofdstel