bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Het merotisch systeem

Het merotisch systeem wordt ook wel kingekruist systeem genoemd.
Dit is allereerst de Meroth zelf en daarnaast de afgeleiden hiervan. Het merotisch systeem lijkt een beetje op dat van het kruislings systeem, maar deze kruisriempjes kruisen lager, namelijk bij de kin.

Meroth

De Duitser Meroth heeft dit systeem in de 80-er jaren ontwikkeld. De neusriem is vrij hard en er zit een stukje metaal (bladveer) in. Door deze wat stuggere constructie met een flexibele, stevige bladveer in de neusriem, vindt de release ook op de neus plaats zodra je de teugels laat vieren.

Juiste ligging

De merothische neusriem kan in elk willekeurig traditioneel hoofdstel ingepast worden. De ruimte die het neusstuk met de ingebouwde bladveer aan de zijkanten van de neus met de wangen moet hebben, bedraagt ongeveer 1 à 2 cm. De zo ingestelde afstand maakt het openen en sluiten van de ingebrachte teugelhulp optimaal mogelijk. Dit instellen doe je door met je hand aan beide zijden het neusstuk in de juiste vorm te buigen.
De ligging van het neusstuk stel je af met de kopriemen van het hoofdstel; zie hiervoor ook Juiste ligging neusriem.
De beide kinriemen overkruisen elkaar onder de kine. De gladde zijden van het leer liggen op de huid en mogen niet verdraaid liggen. Aan het einde van de teugelriemen zijn halfronde ringen aangebracht; aan deze ringen gesp je de teugels.

Werking

Werkingsprincipe: druk op de neus. Halve tot volle aansluiting rondom de kin en de neus.
Het opzij brengen van bijv. de rechterhand, al of niet in combinatie met een ophouding, geeft wat druk aan de linkerkant, waardoor het paard in de rechterbuiging zal overgaan. De ingebouwde bladveer zorgt onmiddellijk voor een release, immers deze veer brengt direct het neusstuk in de gewenste nieuwe positie en laat de kinriemen direct door de ringen glijden.
Met name de overkruiste teugelriemen vragen onderhoudsaandacht om ze soepel te houden voor een optimale release.

Kingekruist - afgeleid van de Meroth

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning kingekruist merotisch

Het kingekruist bitloos hoofdstel is afgeleid van de Meroth. Voorbeeld hiervan is de PMC Dolce. Het hoofdstel heeft een brede en zachte neusriem en onder de kin twee lederen kruislingse bandjes. Deze kruislingse bandjes zorgen er voor dat wanneer je links of rechts vraagt, het paard druk op de andere kant van de neus krijgt en de hand van de ruiter volgt. Bij halthouden sluiten de neusriem en de kruislingse bandjes rondom de snoet van het paard.
Het hoofdstel heeft geen frontriem of andere riempjes, wat er voor zorgt dat er weinig om het paardenhoofd zit en het paard een heerlijk vrij gevoel heeft.
De Dolce is het enige kingekruiste hoofdstel dat geen stropwerking heeft en waarbij de ringen op zachte padding liggen, zodat deze niet vervelend in de huid kunnen drukken.

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning kingekruist merotisch

Release

Voor een goede release is het belangrijk dat de kruislingse bandjes soepel zijn en dat de teugels en clips van licht materiaal zijn, zodat de release ook werkelijk kan plaatsvinden. Lees ook mijn blog Release bij bitloos.


Het merotisch systeem is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 2 december 2008.
Copyright ©2008 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.