bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Het mechanisch systeem (hefboomwerking)

Dit zijn de hackamore, het glücksrad en de flower.
Werkingsprincipe: druk op de neus door middel van een hefboomwerking.
De druk op de neus is variabel; bij de hackamore variëren de lange en korte scharen en bij de glücksrad en flower kun je variëren met de wieltjes. De hefboom zorgt er in ieder geval voor dat de teugelkracht 2 tot 4 keer zoveel doorkomt op de neus van het paard. Aangezien dit zeer pijnlijk is voor het paard, is het mechanisch systeem sterk af te raden.

De hackamore

De hackamore kan een vrij scherp bitloos hoofdstel zijn vanwege de hefboomwerking van de scharen. Met name bij de hackamore is de juiste ligging van de neusriem essentieel. Er zijn diverse varianten te vinden van de hackamore, zoals de Indian Bosal, de Libby's en de Indian Hackamore.
Een hackamore werkt met een hefboomwerking, dus teugels aannemen betekent versterkte (door het hefboommechanisme) inwerking op het hoofd. De mate van de hefboomwerking hangt af van de lengte van de scharen. Er zijn zowel korte als lange scharen; hoe langer de scharen, hoe scherper de inwerking (meer druk op de neus, kin en achter de oren). Met het aannemen van de teugels, kantelen de scharen en wordt er druk uitgeoefend op de neus, de kin en de atlas (achter de oren).

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning hackamore

De glücksrad/LG-zaum en de flower/bloem

Deze neusriem kan aan een regulier hoofdstel worden bevestigd. Er zijn verschillende instelmogelijkheden via de aanpassing van de neus- en kinriem, waardoor een hevelwerking mogelijk is op de nek, neus en kin.
Het glücksrad (links) bestaat uit een neusriem, twee wieltjes van staal en een dubbele kinketting of leren kinriem. De flower (rechts) is de hoekloze variant met ringetjes tegen elkaar.

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning

Hefboomwerking

Met een hefboomwerking is het mogelijk om met een minieme spierkracht aan de ene kant (in dit geval de ruiterhanden) een enorme hoeveelheid druk te bewerkstelligen aan de andere kant (in dit geval de neus, kin en atlas van het paard).

Een kort en duidelijk filmpje waarin de hefboomwerking duidelijk te zien is:

hefboomwerking hackamore

Als je dit hebt bekeken, heb je hopelijk besloten geen mechanisch systeem zoals de hackamore, glücksrad of bloem te gebruiken.

Lees ook mijn blog over de hefboomwerking.

Gerelateerde blogs


Het mechanisch systeem (hefboomwerking) is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 2 december 2008, update d.d. 16 september 2017.
Copyright ©2008 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.

Wil je liever niet met een hackamore rijden?

Maar in alle vertrouwen met een zacht bitloos hoofdstel plezier hebben met je paard?

Dan is de online cursus Mèt je paard rijden een hele mooie optie voor jou. Mèt je paard rijden omvat alle aspecten die nodig zijn om een solide basis te leggen met je paard. Je leert beter te rijden met je zit, balans, lichaamshulpen, energie en focus, en je bouwt aan een diepe en hechte vertrouwensband met je paard. Precies zoals het paardrijden behoort te zijn.

bitloos