bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


De kaptoom

bitloos hoofdstel rijden sidepull kaptoom optoming les cursus aanleuning

De kaptoom wordt al eeuwenlang gebruikt om paarden mee te trainen. Grootmeester François Robichon de la Guérinière (1688 - 1751) schrijft er al over in zijn boek "Ecole de Cavalerie". Ook de Duke of Newcastle en De la Broue (rond 1600) kenden grote voordelen toe aan de kaptoom.

De kaptoom is vanwege de 3 of 5 ringen op de neusriem bij uitstek geschikt voor het trainen vanaf de grond. De trainer vraagt een stelling of buiging, en zodra het paard meegeeft en de stelling en buiging zelf aanneemt, haalt de trainer de druk weg. Zo leert het paard zelfstandig en in balans bepaalde spieren aan te spannen of te strechen.

Bekijk de PMC multibridles Fiaterre en Crodola.

Gebruik

Bij het longeren wordt de longe aan de middelste ring bevestigd. Bij het werk aan de hand, met lange teugels of dubbele lijnen en bij het rijden, worden de teugels of lijnen aan de buitenste ringen bevestigd.
Bij de kaptoom met 5 ringen op de neusriem heb je aan weerszijden een extra positie om de teugels of lijnen aan te bevestigen.

Diversiteit

Er zijn verschillende soorten kaptooms verkrijgbaar. Veel kaptooms hebben ijzer in de neusriem, wat zorgt voor een scherpe en dus pijnlijke inwerking op de neus.
Ook zijn er kaptooms verkrijgbaar in een 'universele' maat, wat wil zeggen dat ze verstelbaar zijn van klein naar groot. Deze kaptooms hebben niet de juiste pasvorm voor het paard, aangezien het essentieel is dat de neusriem de juiste lengte heeft voor het betreffende paard. Een neusriem die een kleine pony zou passen, kan niet passend zijn voor een groot paard en vice versa. Koop daarom een kaptoom in de maat die passend is voor de neusomvang van jouw paard. Alleen dan heb je de juiste pasvorm en een stabiele ligging rond het hoofd.
Let er ook op dat de ringen op de neusriem in z'n geheel vastgestikt zijn en niet op de neus van het paard kunnen rinkelen en klapperen. Het klapperen van de ringen is niet alleen erg hinderlijk voor het paard maar vooral ook pijnlijk.

Aandachtspunten kaptoom

kaptoom

Let in de aanschaf van een kaptoom op de volgende aspecten.

  • Géen ijzer of ander hard materiaal in de neusriem. Dit is niet prettig voor het paard en kan bij een beetje kracht op de teugels of lijnen behoorlijk pijnlijk inwerken op de neus (A).
  • Ringen die in z'n geheel op de neusriem liggen en vastgestikt zijn (E), zodat ze niet alle kanten op kunnen bewegen en rinkelen en vooral ook niet op de neus van het paard kunnen klapperen (B).
  • De kaakriem op de juiste positie langs de wangen en kaken, dus niet te hoog en niet te laag. Het liefst verstelbaar (E), zodat je zelf de juiste hoogte kunt instellen. En zodanig aan de bakstukken bevestigd dat hij niet helemaal naar beneden kan zakken (C).
  • De ligging van de gespen, zodat deze niet vervelend bij het jukbeen, de ogen of de oren komen te liggen (D).
  • De juiste maatvoering, waarbij de neusriem de juiste lengte heeft voor de neusomvang van jouw paard (E).
  • Een brede, dikke, zachte en platte neusriem, voor een optimale drukverdeling en vriendelijke werking (E).
  • Het materiaal; nylon is wat stug en hard en kan wondjes veroorzaken. Leder is soepel en zachter en daarom aangenamer voor het paard (E).

De kaptoom is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 19 juni 2017.
Copyright ©2017 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.