bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Neusriem met hefboomwerking

Een hefboom is een mechanisme waarmee je met een kleine beweging een grote kracht kunt zetten, zodat je een voorwerp kunt duwen of trekken (zoals optillen, verplaatsen, omhoog halen of breken) wat met een normale kracht nauwelijks tot niet mogelijk is.
Bij harde of zware voorwerpen die met een gemiddelde spierkracht moeilijk, nauwelijks of niet te duwen, te trekken of te breken zijn, gebruik je dus een hefboomwerking. Voorbeelden hiervan zijn een steekwagen, kruiwagen, pincet, het lipje om een blikje te openen, koevoet, notenkraker, klauwhamer, flesopener, nijptang, (beton)schaar, waterpomptang èn de scharen van een hackamore (of een bit met scharen, zoals de liverpool, pessoa en ophaaltrens).

Met een hefboom vergroot je de kracht die je uitoefent. Hoe langer een hefboom is, hoe sterker je als het ware bent, omdat je door de grotere afstand veel meer kracht kunt zetten.
Door de hefboom is het dus mogelijk om met een minieme spierkracht aan de ene kant (in dit geval de ruiterhanden) een enorme hoeveelheid kracht te bewerkstelligen aan de andere kant (in dit geval de neus, kin en atlas van het paard).

In deze video laat ik zien hoe de hefboomwerking werkt en waarom dit sterk af te raden is als je veilig en in vertrouwen wilt paardrijden:

Als je paard je lief is, gebruik dan géén hefboomwerking aan de neusriem, omdat je als ruiter simpelweg zelf niet voelt hoeveel druk je teweegbrengt op de neus van je paard. Kies daarom voor een bitloos hoofdstel met een zachte, vriendelijke werking.

Gerelateerde blogs


Neusriem met hefboomwerking is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 17 september 2017.
Copyright ©2017 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.