bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Webshop Bitloos Paardrijden

PMC hoofdstellen - Online Academy - Keuze maken


FAQ bitloos hoofdstel onderdelen

Zo nu en dan worden via de mail of in een gesprek dezelfde vragen gesteld, zoals deze:

Keel- en kaakriem

Veel hoofdstellen hebben een keel- of kaakriem, die eigenlijk geen functie hebben. Er wordt weleens gezegd wanneer het hoofdstel schuift, of per ongeluk van het hoofd zou glijden, dat de keel- of kaakriem dit tegen zou houden. Als dat zo zou zijn, dan zou je de riem strak achter de kaken moeten vastzetten, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Het beste is een optimaal passend hoofdstel te kopen, en daarmee zit je met een PMC hoofdstel altijd goed. Als je dan kiest voor een hoofdstel met een keelriem (zoals de Lato) of een kaakriem (zoals de Fiaterre, Volta en de kaptooms), dan kan die gewoon losjes vast gegespt worden.

Over het algemeen kiezen mensen voor een keel- of kaakriem omdat het dan meer 'compleet' lijkt en/of omdat ze het mooi vinden. En dat is natuurlijk helemaal prima, zolang je de riem niet strak aansnoert en er een hand tussen kan.

Kaakriem er af halen of extra bijbestellen

Bij de PMC optomingen is het heel eenvoudig om de kaakriem er af te halen (en er daarna ook weer aan te zetten).
Als je de kaakriem er af wilt halen, dan maak je beide gespen van het kopstuk los, schuif je de kaakriem van het kopstuk af, en je bevestigt het kopstuk weer aan de gespen.
Als je de Fianco of Dolce bestelt en je wilt er een kaakriem aan bevestigen, dan maak je beide gespen van het kopstuk los, schuif je de kaakriem om het kopstuk, en je bevestigt het kopstuk weer aan de gespen.

keelriem kaakriem

Gaat de kaakriem niet zakken?

De kaakriem zit stevig om het kopstuk heen en zal mooi op z'n plek blijven liggen. Als hij toch wat gaat zakken, dan kan de kaakriem niet verder naar beneden zakken dan tot de gesp. Dit kun je op bovenstaande foto goed zien (even naar boven scrollen).

Frontriem

Een frontriem heeft in principe ook geen functie. Wanneer de frontriem te kort is, veroorzaakt hij zelfs trekkracht achter de oren, wat geen prettig gevoel is voor het paard. Bij een wat ruimere frontriem ligt het kopstuk losjes achter de oren en dat is prima.
Bij paarden waar het kopstuk wat naar achteren glijdt, is een frontriem wel een mooie oplossing.
Verder geldt voor een frontriem eigenlijk hetzelfde als bij een keel- of kaakriem; het is een kwestie van voorkeur en smaak.

keelriem kaakriem

Schuiven en afglijden

Wanneer er vanaf één kant kracht op een hoofdstel wordt gezet (via de teugel of lijn), dan vindt er altijd een reactie plaats, bijvoorbeeld in de vorm van schuiven. Dit gebeurt ook bij het bit in de mond. Dit schuiven zal bij een bitloze optoming minder snel gebeuren wanneer de maatvoering en pasvorm goed is, zoals dat bij de PMC optomingen het geval is. Is er toch sprake van schuiven, dan is dat een indicatie dat er te veel aan één kant gewerkt wordt. En dat is juist leerzaam voor ons, omdat we hierdoor beter leren luisteren en kijken naar ons paard en bewuster onze hulpen kunnen geven: tweezijdige teugel- of lijnhulpen in plaats van eenzijdig.

Het kingekruist hoofdstel is een model dat al jarenlang bestaat (zelf heb ik 'm al zo'n 15 jaar) en heeft geen keel-, kaak- en/of frontriem en zelfs geen kinriem. Het is een simpel hoofdstel met een neusriem, kopstuk en los hangende kruislingse bandjes onder de kin waar honderden zo niet duizenden combinaties mee rijden. Omdat het ontbreken van allerlei bandjes, riempjes en gespen een heerlijk vrij gevoel geeft voor het paard, heb ik 5 jaar geleden op basis van het kingekruiste hoofdstel de sidepull Fianco ontwikkeld. En ook de Fianco staat bekend om z'n stabiele ligging en een vrij gevoel voor het paard.

Anatomisch kopstuk

Wanneer iets een anatomische functie heeft, dan is het ontwerp ervan gebaseerd op kennis van de structuur, functie en ontwikkeling van de cellen, weefsels, organen, beenderen, spieren en bloedvaten van levende wezens.
Van een anatomisch kopstuk mag je in dit opzicht verwachten dat het zorgt voor een optimale drukverdeling en een optimale vrijheid voor de oren.
In de praktijk blijken de zogenaamde anatomische kopstukken helemaal niet zo anatomisch gevormd te zijn. Sterker nog, de meeste 'anatomische' kopstukken drukken en knellen tegen de oren aan en zijn bovendien vrij dik en zwaar, wat zorgt voor meer ballast in plaats van minder. Bovendien is bij een sidepull en een kingekruist hoofdstel een breder kopstuk ook niet nodig voor drukverdeling, want bij deze systemen ontstaat er namelijk geen druk achter de oren.

keelriem kaakriem

Een anatomisch kopstuk is wel een feel good aspect, maar je doet je paard een groter plezier met een lichtgewicht kopstuk dat losjes achter de oren ligt, zoals dat bij de PMC optomingen het geval is.

keelriem kaakriem

Brede neusriem

Een brede neusriem is veel zachter en prettiger voor het paard dan een smalle of ronde neusriem. Vanwege het grotere oppervlak van een brede neusriem vindt er drukverdeling plaats, en dat betekent een lage druk op de neus en dus een zachte inwerking.
Dit is de reden dat alle PMC optomingen een brede en zacht gepadded neusriem hebben en ik geen hoofdstellen ontwikkel en verkoop met een smalle of harde neusriem of neusriemen met een hefboomwerking. In mijn werk en alles wat ik doe en uitdraag, staat het welzijn en welbevinden van de paarden bij mij voorop. Daarom moeten de optomingen die ik ontwikkel en verkoop voldoen aan de essentiële voorwaarden zoals drukverdeling, zachtheid, comfort en kwaliteit. En aangezien een paard een vlieg op zijn vacht voelt, is een hele zachte druk voldoende om op te reageren.

Driepuntssyteem sidepulls

Wat je vaak ziet bij sidepulls met een driepuntssysteem, is dat de maatvoering en pasvorm niet klopt en dat daardoor de bakstukken en gespen vlak naast de ogen liggen. Om dit te compenseren, wordt het driehoekje gebruikt, zodat de neusriem toch een wat stabielere ligging heeft. De PMC sidepulls hebben dit driehoekje niet nodig.

keelriem kaakriem

Neusomvang c.q. omtrek van de snoet

Veel mensen en vrijwel alle verkopers hanteren het opmeten van de omtrek rondom de hele snoet, dus onder de kin langs. Als je de hele snoet opmeet, dan kan de neusriem veel te kort zijn, met een kinriem die lang genoeg is om de snoet te omsluiten. In de praktijk zie je dit ook heel vaak.
De juiste maatvoering van een bitloos hoofdstel wordt bepaald door de lengte van de neusriem. De PMC optomingen zijn ontwikkeld vanuit het oogpunt dat de neusriem passend moet zijn, zodat de bakstukken op ruime afstand van de ogen liggen, er geen trekkracht achter de oren ontstaat en het gehele hoofdstel een stabiele ligging heeft.
Een hoofdstel moet goed passend zijn voor het specifieke paard, zodat het comfortabel is en de hulpen begrijpelijk en duidelijk zijn voor het paard. Vandaar dat de neusomvang en daarmee de lengte van de neusriem de juiste maat voor het paard bepaalt. De PMC bitloos lijn is het enige merk dat deze juiste maatvoering hanteert.

Hoe strak moet de neusriem?

Tussen de neusriem en de snoet moeten minimaal twee vingers tussen kunnen. Op die manier druk je de wangen niet tegen de kiezen en kan het paard vrij kauwen en slikken.
Daarnaast is het belangrijk dat de onderkaak van het paard vrij kan bewegen. Wanneer dit niet lukt omdat de neus-/kinriem te strak zit, kan het TMJ gebied geen nauwkeurige signalen naar het lichaam van het paard sturen, wat resulteert in verminderde balans, slechte bewegingen, spanning en spasmen in de spieren, verkorte passen en een holle rug.
Lees ook mijn blog De tong van het paard, waarin ik onder andere uitleg dat het kaakgewricht een belangrijk centrum is voor de zenuwen die zorgen voor balans en proprioceptie.

Gerelateerde blogs


FAQ bitloos hoofdstel onderdelen is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 28 april 2018.
Copyright ©2018 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.