bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Webshop Bitloos Paardrijden

PMC hoofdstellen - Online Academy - Keuze maken


Bitloos werkingen

De (in)werking van een bitloos hoofdstel is voornamelijk afhankelijk van de neusriem. Hier geldt namelijk de volgende stelregel:

  • Hoe smaller, ronder, dunner en harder de neusriem is, hoe kleiner het oppervlak waarop de teugeldruk verdeeld wordt, hoe hoger de druk en hoe scherper en pijnlijker de inwerking op de neus van het paard.
  • Hoe breder, platter, dikker en zachter de neusriem, hoe groter het oppervlak waarop de teugeldruk verdeeld wordt, hoe lager de druk en hoe zachter en vriendelijker de inwerking op de neus van het paard.

De mate van teugeldruk wordt bepaald door de ruiter zelf. Hoe meer grip je op de teugels hebt (brede en stroeve teugels, en rijden met handschoenen), en/of hoe meer hefboomwerking op de neusriem, hoe meer teugelkracht gezet wordt zonder dat de ruiter dit zelf voelt, hoe hoger de druk op de neus van het paard. Dit is voor de ruiter wel 'fijn', maar voor het paard is dit des te pijnlijker.

Werking

Bij teugeldruk links ontstaat er druk aan de rechterkant op de neus, en andersom. Dit is bij ieder systeem hetzelfde (ook bij een bit). Het is dus nièt zo dat kruislingse hoofdstellen 'tegenovergesteld', 'verwarrend', 'traag' of 'onduidelijk' zouden zijn voor het paard. De inwerking van druk links of rechts of aan de voorkant is bij alle optomingen hetzelfde.

  • Sidepull: bij aannemen linkerteugel ontstaat rechts op de neus druk en andersom. Bij druk op beide teugels ontstaat er druk op de hele neus.
  • Kingekruist: bij aannemen linkerteugel ontstaat rechts op de neus druk en andersom. Bij druk op beide teugels ontstaat er druk op de hele neus en bij een hoge druk ook rondom de snoet/onder de kin.
  • Kaakgekruist: bij aannemen van de linkerteugel ontstaat rechts druk op de neus, kaken en wangen en achter de oren, en andersom. De teugeldruk wordt dus over het gehele hoofd verdeeld, waardoor de druk op de neus in principe dan lager is. Bij druk op beide teugels ontstaat er druk op de hele neus, langs de kaken en wangen en achter de oren.

Verder is er nog het onderlangs systeem zoals het touwhalster en de bosal. Vanwege het dunne en harde materiaal van de neusriem zijn deze niet geschikt om met teugeldruk te rijden.
Ook het mechanisch systeem zoals de hackamore, het glücksrad en de flower zijn sterk af te raden vanwege de hefboomwerking op de neusriem, wat niet alleen de druk op de neus verhoogt, maar ook de druk op de onderkaak en atlas.
Vanwege de scherpe inwerking van deze twee systemen zijn ze niet bij ons verkrijgbaar.

bitloze hoofdstellen zacht vriendelijk bitloos

Keuze maken

Vrijwel alle paarden reageren lekker ontspannen op de sidepull en kingekruist met een brede, zachte neusriem en de juiste pasvorm. Wanneer het paard druk op de neus niet prettig vindt, dan is kaakgekruist vaak een goede optie. Vindt je paard druk achter de oren niet fijn, kies dan voor kingekruist.
Om dit te kunnen onderzoeken en bepalen, kun je het Bitloos hoofdstel advies op afstand bestellen.

Kies er in ieder geval voor om met een zachte inwerking te rijden en dan ook echt met je paard samen te werken, zoals met de optomingen uit de de PMC bitloos lijn.

Kies je toch voor een optoming waarmee je je paard flink pijn kunt doen en kunt forceren en dwingen, realiseer je dan dat je daarmee niet meer 'controle' hebt over je paard, want dat is een illusie. Wanneer dat stuk wantrouwen en angst nog bij je speelt, zorg dan eerst dat de basis tussen jou en je paard in orde is. Wil je hiermee aan de slag, bekijk dan de online cursussen die jou en je paard gaan helpen, zodat jij en je paard heerlijk ontspannen en in vertrouwen kunnen gaan genieten.

bitloos hoofstel fitting

Zorgeloos bitloos

Daarnaast heb ik het boek Zorgeloos bitloos voor je geschreven. Hierin deel ik jou mijn kennis en jarenlange ervaring, en geef ik jou inzichten en handreikingen om de omgang en de samenwerking met je paard te verbeteren. Het boek is als E-book en als gedrukt boek te bestellen via www.zorgeloos-bitloos.nl.

boek e-book zorgeloos bitloos

Gerelateerde blogs


Bitloos werkingen is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 20 september 2017.
Copyright ©2017 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.