bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Webshop Bitloos Paardrijden

PMC hoofdstellen - Online Academy - Keuze maken


Mijn visie achter de PMC bitloos lijn

28 augustus 2016

Bitloos met mijn paard

Toen ik 13 jaar geleden besloot bitloos te gaan rijden met mijn paard, was ik op zoek naar het zachtste en meest vriendelijke hoofdstel dat verkrijgbaar was. Ik wilde niet alleen geen bit meer gebruiken, ik wilde in geen enkel opzicht nog de mogelijkheid hebben om mijn paard discomfort, ongemak, irritatie, pijn of angst te bezorgen. Voor mij was het ontzettend belangrijk dat zij net zoveel plezier, vertrouwen en ontspanning in het rijden kon beleven als ik. En vooral ook dat ze mocht aangeven als ze iets niet kon of begreep en ik haar niet meer kon forceren.

Mijn paard heeft mij geleerd hoe belangrijk het is dat we altijd naar onze paarden luisteren, omdat ze ons zoveel vertellen en ons zoveel kunnen leren. Paarden zijn wel groot en sterk, maar ze zijn ook n van de meest zachtmoedige, dienstbare en vergevingsgezinde dieren die er zijn. Dat is een heel kostbaar iets. En dit deed mij destijds besluiten voortaan met de zachtste optoming te rijden; een bitloos hoofdstel met een zachte brede neusriem, een halsring, of optomingloos. Voor mij en mijn paard was dit het ultieme rijden en de meest subtiele en respectvolle vorm van samenwerken. Het smen doen en samen genieten.

bitloos hoofdstel

Bitloos hoofdstellen

Nadat ik in 2015 met mijn bedrijf Per Mi Cavallo begon, was ik in eerste instantie niet van plan mijn eigen bitloos lijn te ontwerpen en op de markt te zetten. Ik verkocht toen nog bitloze hoofdstellen van andere merken en al gauw voelde ik dat ik daar niet volledig achter kon staan. In de vele jaren daarvoor waarin ik actief was in de bitloze wereld, liep ik er al tegen aan dat de maatvoering van de hoofdstellen vrijwel nooit klopte, en dat er aan ieder hoofdstel wel iets was wat ik een minput of zelfs een no-go vond. Drukkingen door harde delen in de neusriem en/of gespen en ringen, bakstukken en/of gespen die te dicht bij de ogen lagen, kopstukken die trekkracht achter de oren veroorzaakten, slechte releases, onjuiste positie van de ringen, overbodige ballast van bandjes, riempjes, gespen en ringen, smalle en harde neusriemen, klapperende ringen op kaptooms, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit was ook het geval bij de merken die ik destijds verkocht.

Mijn missie

Toen werd ik me al snel bewust van mijn missie om het verschil te maken en van waardevolle betekenis te zijn voor de paarden en hun mensen. Dit deed mij besluiten mijn eigen hoofdstellen en kaptooms te ontwerpen en een bitloos lijn te ontwikkelen die onderscheidend was vanwege zijn zachtheid & comfort en de juiste maatvoering & pasvorm.

Ik ben aan de slag gegaan en ging van start met drie modellen; de Dolce (kingekruist), de Lato (sidepull) en de Terreno (kaptoom). Het was een behoorlijk risico, want wie zat er nou te wachten op een nieuw en onbekend merk. Maar het was iets waar ik een sterk geloof en vertrouwen in had. Na een eerste samenwerking met een tuigmaker vond ik de kwaliteit van het leder achteruit gaan en ontstonden er wat communicatieprobleempjes, waarna ik besloot met een andere tuigmaker in zee te gaan. Dit is een goede zet geweest, en met dit bedrijf werk ik nog steeds samen.

bitloos hoofdstel

Ontwikkeling bitloos lijn

Na de eerste modellen ben ik doorgegaan met ontwerpen en ontwikkelen. Er kwamen niet alleen nieuwe modellen bij, ook ben ik blijven kijken naar hoe een hoofdstel en kaptoom ng vriendelijker en zachter kon. Ik wilde absoluut geen bobbels of drukkingen in de optoming waar het paard hinder, irritatie of pijn van kon ondervinden. Er viel wel het n en ander te verbeteren en ik heb diverse veranderingen in de ontwerpen aangebracht. De basis is altijd de brede en zacht gepadded neusriem gebleven, alsmede het gepadded kopstuk. Hier is de kinpadding bij gekomen en de kinriem is nu aan de binnenkant onder de padding bevestigd, waardoor drukking en irritatie niet meer mogelijk is en het altijd comfortabel aanvoelt voor het paard. Ook is de Dolce voorzien van padding onder de ringen, wat bij latere ontwerpen ook is gedaan bij de multibridle Volta en de sidepull Doma.
De bitloos lijn is in de afgelopen jaren dus steeds vriendelijker en comfortabeler geworden en bestaat op dit moment uit 11 modellen.

bitloos hoofdstel

Keuze voor het paard

Om de optomingen zo zacht en comfortabel te maken voor het paard, heb ik gekozen voor een basisontwerp met een bepaalde constructie. Dit zorgt er voor dat de optomingen geen extra stukken dik leder, extra bandjes en/of ringen of ander soort bevestigingen of materialen hebben die voor discomfort zorgen. Het is een overweging geweest om te kiezen voor zachtheid voor het paard, waardoor de optomingen niet geschikt zijn voor een ruwe rijmethode of om als halster te gebruiken. Deze keuze was voor mij niet moeilijk. Ik heb namelijk de diepe overtuiging n de ervaring dat ieder paard met een zachte optoming gereden en getraind kan worden, en dat ook ieder paard dat verdient. En mijn lievelingsklanten zijn paardenmensen die net als ik de bewuste keuze maken om op een zachte, bewuste en respectvolle manier te willen rijden en trainen met hun paard.

Ervaringen van klanten

In de afgelopen jaren heb ik meer dan duizend paarden en hun eigenaren geholpen met een zachte optoming uit de PMC bitloos lijn. De vele positieve recensies en feedback bevestigen dat rijden en trainen met een zachte brede neusriem kn, bij ieder paard. En samen zorgen we er voor dat steeds meer ruiters gaan kiezen voor een algemeen vriendelijker manier van rijden. Gewoon door het te doen en het te laten zien!

bitloos hoofdstel

Maak jij dezelfde keuze?

Ben je op zoek naar een zacht en comfortabel hoofdstel of kaptoom voor je paard, waar jullie subtiel mee kunnen samenwerken? En wil je een optoming met de juiste maatvoering en pasvorm, waar je je paard niet mee kunt forceren, verstoren, hinderen of pijn mee kunt doen?
Kies dan voor een zachte, comfortabele en luxe optoming uit de PMC bitloos lijn.

Als je eerst een optoming wilt testen, dan kun je gebruikmaken van de bitloos testservice.

Ook kom ik graag bij je langs met de bitloos systemen om je tijdens een bitloos consult te begeleiden in je overstap naar het rijden zonder bit en je keuze voor het meest geschikte systeem.

Wil je zelf aan de slag, bestel dan mijn bitloos hoofdstel advies op afstand of vraag mijn gratis online Masterclass aan.

Hoe dan ook, je zult aan den lijve ervaren hoe het voelt om zacht en subtiel, en in vertrouwen en harmonie te rijden met je paard!


Mijn visie achter de PMC bitloos lijn is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 28 augustus 2016.
Copyright 2016 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.