bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Bitloos systemen

Bitloos systemen zijn onder te verdelen in de volgende categorieën

  • het zijdelings systeem, ook wel bekend als de sidepull
  • het merotisch/kingekruist systeem
  • het kruislings systeem
  • het onderlangs systeem
  • het mechanisch systeem
  • hals systeem

Zijdelings systeem (sidepull)

PMC sidepull

De sidepull heeft aan weerszijden van de neusriem een ring waar de teugels aan verbonden zijn. Bij kracht op de teugels komt de meeste druk op de neus. Globaal genomen is de sidepull vergelijkbaar met het stalhalster. De sidepull is geschikt voor alle disciplines.
De meest zachte & comfortabele sidepulls zijn de PMC Lato, PMC Fianco en de neusriem PMC Cuore, alsmede de PMC multibridles.

Merotisch/kingekruist systeem

Meroth

De originele Meroth heeft een ingebouwde bladveer in de neusriem dat zorgt voor een onmiddellijke release. Het hiervan afgeleide kingekruist systeem heeft deze bladveer niet. Beide hebben kinriempjes die kruislings onder de onderkaak/kin liggen; aan de lange kinriempjes zitten ringen en hier zijn de teugels aan verbonden. Bij druk op de teugels komt er in eerste instantie druk op de neus en bij meer druk ook rondom de kin. Het kingekruist systeem is geschikt voor alle disciplines, hoewel iets minder geschikt voor het mennen.
Het meest zachte & comfortabele kingekruist hoofdstel is de PMC Dolce, het enige kingekruist systeem zonder stropwerking en met zachte padding onder de ringen.

Kaakgekruist systeem

kruislings systeem

Bij het kruislings systeem loopt een bandje achter de oren (naast het kopstuk) en aan beide zijden van het hoofd langs de wangen die kruislings onder de kaken liggen. Aan het uiteinde van deze bandjes zitten ringen en hier zijn de teugels aan verbonden. Bij druk op de teugels komt er druk langs de onderkaken, langs de wangen, achter de oren en op de neus. De teugeldruk wordt dus over het gehele hoofd verdeeld. Het kaakgekruist systeem is geschikt voor alle disciplines en wordt ook veel gebruikt bij het mennen.
De meest zachte & comfortabele kaakgekruiste hoofdstellen zijn de PMC Croce en de multibridle PMC Crodola.

Onderlangs systeem

lederen vriendelijk touwhalster

De meest bekende zijn het touwhalster en de bosal. Vanwege het dunne materiaal van de neusriem zijn deze niet geschikt om met teugeldruk te rijden. Bij druk op de teugels komt bij het onderlangs systeem de meeste druk op de neus en enigszins ook achter de oren. Het touwhalster en de bosal zijn niet geschikt voor het mennen en ook niet voor dressuur met continue teugelcontact. Wel geschikt voor de meer ‘klassieke’ dressuur (met ontspannen/doorhangende teugels), western en recreatief rijden.

Mechanisch systeem

Dit zijn de hackamore, het glücksrad en de flower. Bij druk op de teugels treedt de hefboomwerking in en komt er twee tot vier keer zoveel druk op de neus, op de kin en achter de oren van het paard. Het is een systeem dat qua strengheid en pijnlijke inwerking overeenkomt met een bit en daar schiet je paard en jullie relatie dus niets mee op. Ik keur de hefboomwerking af en verkoop dit systeem ook niet.

Halsring - cordeo/neckrope

halsring

Rijden met alleen iets om de hals van het paard is het meest ultiem, optimaal en subtiel wanneer je het hebt over communicatie, samenwerken, harmonie, vertrouwen en plezier. De meeste handelingen doe je met je zit, benen, houding, focus en energie en vanuit je verbinding met het paard. In een besloten omgeving is het prachtig werken en leer je je paard goed kennen en aanvoelen. Bovendien leer je je veel beter bewust te worden van je eigen houding, zit en lichaamstaal.

Ruiterhulpen

Tot zover de systemen en de verschillen in werking. Het verschil in werking betekent echter niet dat er een verschil is in de teugelvoering of in de andere hulpen. Met welk hoofdstel je ook rijdt, de teugelvoering en de zit- en beenhulpen blijven gewoon hetzelfde en zijn ook niet anders dan bij het rijden met bit. Hoewel je zonder bit wel met je zit mòet rijden, omdat je zonder bit niets kunt afdwingen. Een mooie leerschool en uitdaging dus.

Controle?

Ben je op zoek naar iets wat ‘controle’ zou geven, dan is het is alle gevallen raadzaam om een goede, solide basis te leggen. Hier zijn de online cursussen van Bitloos Paardrijden uitermate geschikt voor. In de cursus Mèt je paard rijden leer je met de juiste houding, zit, focus, energie, en been-, teugel- en stemhulpen te hanteren en te integreren bij jezelf. Waarmee je hoe dan ook rust en overwicht uitstraalt en je paard leert dat hij jou kan vertrouwen, ongeacht in welke situatie jullie terecht zullen komen. Dat is de basis voor veiligheid. Juist een controlemiddel dat pijnlijk inwerkt (zoals een dunne harde neusriem, een neusriem die te laag op de neus ligt, een hefboomwerking of een bit) doet de paniek en de vluchtreactie bij een paard over het algemeen verergeren en is dan ook af te raden. Bovendien raakt een paard op den duur gewend aan een bepaalde inwerking en wordt de reactie van het paard op deze “hulp” steeds minder, met als gevolg dat er weer naar iets scherpers gezocht gaat worden. Hierdoor kom je als combinatie in een vicieuze cirkel terecht en mag je je afvragen of deze manier wel het middel is voor het doel waar je zo graag samen met je paard naartoe wilt.

Zorgeloos bitloos - zacht en subtiel paardrijden

Zorgeloos bitloos heb ik geschreven voor iedere paardenliefhebber. Als je bitloos wilt gaan rijden, of als je al bitloos rijdt maar dit wilt verbeteren en verfijnen. Maar zeker ook, of misschien wel juist dan, als je van mening bent dat jouw paard niet bitloos gereden kan worden. Het boek geeft goede en mooie inzichten en handreikingen om de omgang en de samenwerking met je paard te verbeteren.
Het boek is als E-book en als gedrukt boek te bestellen via www.zorgeloos-bitloos.nl.

bitloze hoofdstellen zacht vriendelijk bitloos

Gerelateerde blogs


Bitloos systemen is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 20 augustus 2012.
Copyright ©2012 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.