bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Webshop Bitloos Paardrijden

PMC hoofdstellen - Online Academy - Keuze maken


De juiste ligging van de neusriem

ligging bitloze neusriem

De neusriem moet liggen op of vlak boven de neusinhammen.
Hoewel je met de regel 'twee vingers onder het jukbeen' aardig in de goede richting komt, is het toch belangrijk de inhammen naast het neusbot met je vingers te voelen. En het midden van de neusriem op dit begin of er vlak boven te leggen. Zo alleen ben je verzekerd van een correcte werking van een bitloos hoofdstel.

Hoe hoger je de neusriem legt, hoe meer je richting de infraorbitale holte komt (rode pijl). Hier vertakken de zenuwen zich, wat deze plek gevoelig maakt. Leg de neusriem daarom niet te hoog en zorg dat de infraorbitale holte vrij blijft van druk.

ligging bitloos neusriem

Leg de neusriem ook niet te laag op de neus, omdat het neusbot naar beneden toe steeds smaller en dunner wordt (blauwe pijl) en daar ook de ademhalingswegen liggen (paarden ademen door hun neus).
Leg de neusriem dus tussen de infraorbitale holte en de neusinhammen in.

Let er ook op dat je de neusriem nièt strak vast gespt. Je moet er gemakkelijk twee vingers onderdoor kunnen leggen en bewegen.

Ligging van de neusriem

Voel bij je paard met je wijsvinger en duim de inhammen naast de neusbrug. Waar de inhammen ophouden (aan de bovenkant), daar hoort het midden van de neusriem te liggen.

ligging bitloos neusriem

Op bovenstaande foto's zie je de diepe inhammen naast het smalle stukje neusbrug; dit zijn de ingangen van de ademhalingswegen (de premaxilla) en voelen zacht aan. Dit gehele onderste gedeelte van de neus hoort volledig vrij te blijven. Bij de bovenkant van de inhammen wordt het neusbot breder, dikker, harder en steviger; dit is de juiste plaats voor de neusriem.

Bekijk ook deze video waarin ik laat zien hoe je de juiste plek voor de neusriem kunt bepalen door de neusinhammen te voelen:

        
        

Gerelateerde blogs


De juiste ligging van de neusriem is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 2 december 2008.
Copyright ©2008 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.