bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Webshop Bitloos Paardrijden

PMC hoofdstellen - Online Academy - Keuze maken


Bitloos maatvoering

Voor het paard is het belangrijk dat het hoofdstel de juiste maat en pasvorm heeft, en - mede daardoor - comfortabel voor hem is, zodat hij lekker kan ontspannen en vertrouwen, en geconcentreerd zijn 'werk' kan doen.

De juiste maatvoering en pasvorm

De basis voor de juiste maatvoering van een bitloos hoofdstel is de lengte van de neusriem.
De PMC optomingen zijn ontwikkeld vanuit het oogpunt dat de neusriem passend moet zijn, zodat het gehele hoofdstel de juiste ligging heeft en dus niet te groot of te klein valt, maar precies goed is. Uitgangspunt voor een goed passende neusriem is de neusomvang, die op de juiste wijze opgemeten moet worden.
Door de maatvoering van de PMC optomingen, is het onmogelijk de neusriem te laag op de neus te leggen (want dan zouden de neus- en kinriem namelijk veel te ruim vallen). Hierdoor liggen de bakstukken op ruime afstand van de ogen, is er geen trekkracht achter de oren en heeft het hoofdstel een stabiele ligging.

Maten

De maten van de PMC optomingen komen overeen met de reguliere maatvoering (S = small/pony, M = cob, L = full en EL = extra full), met het verschil dat de neusriem van de PMC hoofdstellen dus altijd de juiste lengte heeft en de maat optimaal passend is.
Wanneer je twijfelt over de maat, of wanneer je paard vaak tussen twee maten in zit, bestel dan de maat die je paard meestal heeft en bij 'Eventuele toelichting' vul je de lengte van de neusomvang in.
Hoe je de neusomvang van je paard kunt opmeten, laat ik zien in onderstaande video.

Samengevat:
1. Voel met je duim en wijsvinger waar de neusinhammen beginnen.
2. Daar op of vlak boven leg je het meetlint op het midden van de neusbrug.
3. Je meet vanaf het midden van de neusbrug naar de zijkanten tot ter hoogte van de mondspleet.
4. Noteer deze lengte bij je bestelling bij 'Eventuele toelichting'.

maatvoering neusriem