bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Bit, bitloos, neckrope, tuigloos

Om vast te kunnen stellen of de optoming waar je mee rijdt hard of zacht is voor je paard, is het nodig kennis te hebben van de anatomie van het paard en van een stukje natuurkunde. In mijn blog Zo hard of zo zacht als de ruiterhand zet ik de voornaamste feiten samenvattend op een rij.
Dit betreffende artikel is nadien ook in de najaarseditie 2018 van het Level Up magazine nr. 17 geplaatst.

zo hard of zo zacht als de ruiterhand bit bitloos level up magazine

Naar aanleiding van een aantal reacties op het artikel komt Astrid Klomp van Level Up hier in haar voorwoord in editie nr. 18 nog even op terug.
Hieronder vind je de betreffende tekst en hier vind je het origineel.


In het vorige nummer stond een artikel over het rijden met bit tegenover bitloos rijden en de bevindingen van Petra Mensink over dit onderwerp. In dit artikel onderbouwde Petra haar conclusie dat bitloos rijden vriendelijker is dan rijden met bit.
We kregen een aantal reacties van mensen die zich hier niet helemaal in konden vinden. Ze hadden zelf namelijk de ervaring dat sommige paarden de voorkeur gaven aan een bit en juist de druk op de neus duidelijk niet prettig vonden. Of ze hadden de ervaring dat een paard met een buitenrit niet te houden was met een bitloos hoofdstel of dat hun paard niet nageefliijk te rijden was.
Als je de feiten van Petra bekijkt dan is een neusriem op de neus uiteraard zachter dan een ijzeren bit in de mond. Maar waarom zijn sommige paarden dan bitloos niet fijn te rijden?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een paard bitloos niet fijn lijkt te vinden. Zoals bijvoorbeeld:

  1. een niet goed passend hoofdstel,
  2. ontbrekende rijtechniek en/of niet goed genoeg op de zit kunnen rijden,
  3. een paard met een extreem gevoelige neus,
  4. of een paard wat onzeker wordt in de communicatie door de andere inwerking.
  5. Ook zijn er paarden die, doordat ze de scherpte van het bit niet meer voelen, een 'lang leve de vrijheid' gevoel krijgen en hun eigen plan trekken.

En waarschijnlijk zijn er nog meer redenen te bedenken. Veel van deze redenen zijn met de juiste training en het juiste bitloze hoofdstel op te lossen.
Wil je graag voor bitloos rijden gaan maar loop je tegen problemen aan, ga dan op zoek naar een goede bitloos rijden instructeur die je hiermee kan helpen.

Een stapje verder dan het bitloos rijden is het rijden met neckrope. Het rijden met neckrope is een ideale manier om te checken of je je zithulpen goed gebruikt en hoever je staat in de connectie met je paard.
Weer een stapje verder is het rijden zonder tuig. Dan ben je echt aangewezen op je zit- en beenhulpen en een goede communicatue met je paard.
Lijkt je dit een stap te ver? Volgens Matthias Geysen kan eigenlijk iedereen dit leren. Hij rijdt zijn paarden tuigloos en rijdt zelfs tuigloos door de stad met zijn paarden. Level Up was aanwezig bij zijn clinic in Vorden en wat hij te vertellen had over tuigloos rijden lees je op pagina 20.

Astrid Klomp

Dit voorwoord is gepubliceerd in Level Up Horsemanship magazine nummer 18 december 2018.


Ieder paard kan en prefereert bitloos

Ik sluit me volledig aan bij wat Astrid benoemt als de meest voorkomende oorzaken waarom een ruiter bitloos als niet-succesvol kan ervaren.
Daar wil ik aan toevoegen wanneer het bitloos niet zo lekker gaat, dat dit nooit aan bitloos op zich ligt. En ook niet aan het paard. Ieder paard kan bitloos gereden worden. Met het juiste zachte, comfortabele hoofdstel, met de juiste zit- en lichaamshulpen, met de juiste communicatie en samenwerking, en met de juiste voorwaarden voor een gezond en happy paard zonder stress, nervositeit en angst.

Ook interessant