bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Rijden zonder zadel of met barebackpad

Het rijden zonder zadel of met een barebackpad brengt je dichter bij je paard en maakt je bewust van je lichaamshulpen. Het zorgt voor directe communicatie en meer vertrouwen en contact tussen ruiter en paard.
Het is een hele mooie manier om je paard te voelen in zijn bewegingen en reacties, en je bewust te worden van wat er gebeurt, zowel bij je paard als bij je zelf. Iedere zithulp van jou en iedere lichaamsreactie van je paard komt nu direct door, waardoor je goed kunt leren welk effect jouw zithulpen en lichaamshouding hebben, en je jezelf kunt corrigeren in plaats van het paard. Ook heb je veel meer feeling met het been- en ruggebruik van je paard, waardoor je ook sneller en bewuster kunt reageren of juist kunt loslaten.

Rijden met een barebackpad is geschikt voor ongeveer een half uurtje oefenen, voelen en trainen met je paard, of gewoon voor de fun.
Doe het rijden zonder zadel niet als dagelijkse gewoonte en ook niet voor langere sessies. Zonder zadel vindt er namelijk geen drukverdeling plaats en priemen je zitbeenknobbels in de rug van je paard, wat zorgt voor een hoge piekdruk. Voor een half uurtje, of zo nu en dan hooguit een uurtje, is het rijden met een barebackpad prima. Maar bij langer en vaker rijden zonder optimale drukverdeling en wervelkolomvrijheid voor het paard kan het pijnlijk en schadelijk zijn.

Vind je het fijn om af en toe zonder zadel te rijden, kies dan voor een barebackpad met een vulling van drukverdelend materiaal, zoals vilt of memory foam.
En kies ook een barebackpad met een anatomisch gevormde bovenlijn, zodat de schoft vrij blijft en het pad daar niet kan drukken, knellen of trekken.

drukverdeling zadel

Gerelateerde blogs


Rijden zonder zadel of met barebackpad is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 24 maart 2016.
Copyright ©2016 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.