bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Artikelen & blogs - Onderzoeken - Overig leesvoer


Artikelen, blogs, onderzoeken en inspiratie

Zorgeloos bitloos, auteur: Petra Mensink

Zorgeloos bitloos is een boek vol informatie, uitleg en handreikingen, en geeft inzicht in wat werkelijk 'de rem en het stuur' en 'zachte en subtiele hulpen' zijn bij het paardrijden.
Ook schept het boek duidelijkheid in de wirwar van aannames en misverstanden over bit en bitloos, en krijgt de lezer diverse tools om op een andere manier te rijden dan zoals we dat veelal op een traditionele manier geleerd hebben.
De nadruk ligt op een harmonieuze en eerlijke communicatie en samenwerking met het paard, op basis van verbinding en vertrouwen, en wat er voor nodig is om zorgeloos bitloos sámen mèt het paard te rijden, in plaats van op het paard. Lees meer & bestellen ----->.


11 juni 2020

Kauwen op het bit: hoe een stuk metaal de gezondheid van een paard kan bedreigen

Het gebruik van een bithoofdstel is sinds de bronstijd de belangrijkste methode waarmee het bereden paard wordt gecontroleerd. Bitten worden in de mond geplaatst en oefenen druk uit op verschillende plekken in de mondholte: de lippen, de tong, de tandenvrije ruimte (de lagen), het gehemelte en de onderkaak. Lees meer ----->.


25 februari 2020

Ik wil wel controle hebben

Veel ruiters die bitloos willen gaan rijden, geven aan dat ze dan nog wel controle willen hebben over hun paard. En daarmee ook controle over spannende situaties. Ze vragen mij (of op social media) welk bitloos hoofdstel ze dan het beste kunnen nemen. Lees meer ----->


31 januari 2020

Paardensport een onverantwoorde hobby?

Een artikel van Ilona Kooistra als reactie op de opinie van Willen Vermaat in de Volkskrant.
Lees meer ----->


28 januari 2020

Schrikkerige paarden

Wat ik vaak lees, is dat iemand zegt dat haar paard niet bitloos kan, of dat ze niet bitloos naar buiten durft, omdat het paard zo schrikkerig is. Een paard is schrikkerig vanwege één of meerdere van deze factoren. Lees meer ----->


16 januari 2020

In groepsverband buitenrijden

Tijdens mijn live online trainingen krijg ik dikwijls de vraag hoe je bitloos kunt omgaan tijdens het rijden in groepsverband. En hoe je je paard bij je kunt houden wanneer hij in een groep alleen maar hard wil en nauwelijks te houden is. Lees meer ----->


6 december 2019

Mr. Frank Visser heeft gelijk

In de aflevering van 5 december jl. was Mr. Frank Visser bij een echtpaar dat zo'n 10 jaar in onenigheid leeft met de buren. Wat heeft dit met bitloos rijden te maken? Lees meer ----->


23 november 2019

Fragment uit een Facebooklive tijdens een training

Uit een Facebooklive die ik in mei tijdens een training heb gegeven, heb ik een paar audiofragmeten gehaald. Het 3e fragment Wanneer het bitloos rijden niet zo lekker gaat staat nu ook als audio en als blog online.


17 november 2019

Als je paard schrikkerig is

Welk bitloos hoofdstel voor een schrikkerig paard?
Lees meer ----->


15 november 2019

Waarom zou je kiezen voor vriendelijk bitloos

In mijn werk spreek ik dagelijks ruiters die twijfels en vragen hebben over bitloos rijden. Of dat ze niet zozeer twijfelen over bitloos an sich, maar over het type bitloos hoofdstel dat ze willen aanschaffen.
Globaal zijn er twee 'typen' ruiters.
Lees meer ----->


14 november 2019

Is bitloos veilig?

Tijdens het rijden met je paard is het belangrijk dat je je veilig voelt en dat je diep van binnen ook wéet dat je veilig bent. Zodat je ontspannen bent en heerlijk kunt genieten van het rijden en van jullie samenzijn. Hetzelfde geldt voor je paard.
Lees meer ----->


12 november 2019

Fragmenten uit een Facebooklive tijdens een training

Uit een Facebooklive die ik in mei tijdens een training heb gegeven, heb ik een paar audiofragmeten gehaald. De fragmenten Als je paard onderweg gras wil eten en Als het even spannend wordt staan alvast als audio en als blog online.


24 oktober 2019

Kiezen voor (zacht) bitloos

Wanneer je jarenlang door de jungle loopt, dan ontstaat er een pad. Maar een nieuwe weg moet je zelf banen. De reden waarom ik dit met je deel, is ...
Lees meer ----->


16 oktober 2019

Waarom bitloos potentieel veiliger is voor ruiters

Mijn vertaling van een artikel van Fairhorsemanship, die ik zelf geschreven zou kunnen hebben.
Lees het hier ----->


11 september 2019

"Aan het bit"

De uitdrukking "aan het bit" wordt door veel dressuurruiters, die volgens de FEI-reglementen wedstrijden rijden, verkeerd geïnterpreteerd. Met als resultaat dat ze het bit gebruiken om volgens hun idee een bepaalde houding van het paard te bewerkstelligen. Ze beseffen niet dat deze houding niets te maken heeft met verzameling.
Lees meer ----->


5 september 2019

Kruislingse bitloze hoofdstellen

Steeds vaker lees ik misvattingen, aannames en napraterij over kruislingse bitloze hoofdstellen, met name over het kaakgekruist systeem. In dit blog geef ik uitleg over de (in)werking en zet ik de meest gelezen fabels uiteen.
Lees meer ----->


4 september 2019

Waarom de neus altijd vóór de loodlijn dient te zijn

Een artikel van Karel de Lange. "In de FEI/KNHS-regels (artikel 401.6) staat deze voorwaarde als volgt omschreven: " ...
Lees meer ----->


21 augustus 2019

De zwemlessen van Bram

Gisterochtend werd me tijdens het zwemmen iets duidelijk.
Lees meer ----->


9 augustus 2019

De waarheid over bitten

Ik ben er helemaal voor om op verschillende manieren naar dingen te kijken in plaats van zwart-wit antwoorden te bieden op basis van een mening, overtuiging en traditie als het gaat om het bespreken van verschillende onderwerpen.
Als het echter gaat om wetenschappelijk onderbouwd bewijs gaat met betrekking tot het gebruik van bitten bij paarden, dan ....
Lees meer ----->


26 juli 2019

Broodje gezond (en broodje aap)

Geloof, feiten en wetenschap. Mensen geloven graag in fabeltjes en willen een quick fix.
Lees meer ----->


24 juli 2019

Bitloos 'goed' rijden

Het is een grote misvatting dat we een bit nodig zouden hebben om rijtechnisch iets te kunnen. We zijn allemaal 'opgevoed' met het bit en we hebben geleerd dat we van alles met dat bit moeten doen om het paard 'correct' te kunnen rijden. We ... Lees meer ----->


18 juli 2019

Bitten en ademhaling, wat is de relatie?

Met de mond open lopen veroorzaakt door pijn door het bit kan de ademhaling van paarden bemoeilijken, zeggen onderzoekers.
Lees meer ----->


11 juli 2019

Bitten zijn inherent aversief

Bitten zijn inherent aversief, oftewel bitten zijn hoe dan ook afkeer opwekkend. Of je nu kiest voor een bit of niet, als je ervoor kiest om een bit te gebruiken, moet je begrijpen dat het bit een aversieve is.
Lees meer ----->


28 juni 2019

Het tongbeen van het paard

Het tongbeen; wat is het, wat doet het en waarom is het zo belangrijk om hier kennis over te hebben?
Lees meer ----->


20 juni 2019

Beoordeling van gedrag bij pijn bij 66 paarden,
met en zonder bit

Vertaling van een samenvatting van een onderzoek toegevoegd aan Onderzoeken: Gedragsbeoordeling van pijn bij 66 paarden, met en zonder bit.


19 juni 2019

Bitten kunnen het ademhalingsmechanisme bij paarden verstoren

Onderzoekers David Mellor en Ngaio Beausoleil onderzoeken wat zij beschrijven als ademhaling, kortademigheid en hoofdstellen in hun brede beoordeling van het welzijn van paarden tijdens de training.
Het tweetal van de Massey University in Nieuw-Zeeland zei dat paarden duidelijke tekenen vertoonden van afkeer van het bit in hun mond, variërend van mild irriterend tot zeer pijnlijk.
Lees meer ----->


13 juni 2019

De sleutel voor een sterke band en wederzijds vertrouwen

"De enige sleutel voor een sterke band en wederzijds vertrouwen met je paard is... geduld en onvoorwaardelijke liefde. En je paard accepteren zoals hij is. Pas dan kan je paard jou geven wat hij in zich heeft."
Lees of luister meer ----->


2 mei 2019

Paard reageert niet op de hulpen

Wanneer je paard niet op jouw hulpen reageert, of alleen een reactie geeft op harde hulpen, dan is er in de basis iets mis gegaan....
Lees meer ----->


14 maart 2019

Paard wil het bit niet in

De meeste paarden hebben van jongs af aan geleerd dat ze met een bit gereden worden. En vrijwel alle paarden accepteren vroeg of laat dat ze ...
Lees meer ----->


10 februari 2019

De impact van het bit op de paardenmond

Een klinische veldstudie bij 120 paarden, door Joke Rijckaert. Academiejaar 2012 - 2013, onderzoek in het kader van de Masterproef.
Lees meer ----->


4 februari 2019

Paard accepteert het bit niet

Wanneer iemand zegt dat het paard het bit niet accepteert, dan betekent dit dat het paard de druk en inwerking van het bit probeert te ontwijken. De manier waarop het paard het doet, is heel divers. De meest voorkomende uitingen zijn:
Lees meer ----->


29 januari 2019

Paard loopt met de mond open
en/of legt de tong buiten de mond

Wanneer je paard tijdens het rijden de mond open doet, en/of de tong buiten de mond legt, dan doet hij dit niet zomaar. Er is altijd een gegronde reden waarom een paard dit doet.
Het valt mij op dat ...
Lees meer ----->


26 januari 2018, gepubliceerd d.d. 25 januari 2019

Je paard laten beslissen

Laat jij je paard weleens beslissen? Durf jij los te laten en te vertrouwen?
Dit blog wil ik graag met je delen. Het is een persoonlijk verhaal over een gebeurtenis van inmiddels zo'n 14 jaar geleden, wat voor mij een belangrijke eyeopener is geweest.
Lees meer ----->


27 december 2018

Bit, bitloos, neckrope, tuigloos

Naar aanleiding van een aantal reacties op mijn artikel 'Zo hard of zacht als de ruiterhand' in het Level Up Horsemanship magazine editie 17 komt Astrid Klomp van Level Up hier in haar voorwoord in editie nr. 18 nog even op terug.
Op deze pagina vind je het voorwoord.


17 december 2018

Rijden met een neckrope of halsring

Zoals het bitloos rijden zo'n 15 jaar geleden in opkomst was, zo wordt het rijden met een neckrope of halsring tegenwoordig ook steeds bekender.
Wat is er nou zo bijzonder aan en hoe kun je het leren?
Lees meer ----->


5 december 2018

Wat wil je echt?

Vrijwel dagelijks krijg ik in mijn mailbox ogenschijnlijk simpele vragen waar iemand een eenduidig antwoord op wil. Hoewel een vraag heel duidelijk kan lijken, is dat vaak niet het geval, en is er ook geen kant en klaar antwoord op te geven....
Lees meer ----->


25 november 2018

Effect van de plaatsing van de neusriem

Vertaling van het artikel op www.eurodressage.com en het verband met de PMC bitloos lijn.
Lees het artikel ----->


7 november 2018

Op de radio!

Vanavond was ik te beluisteren tijdens een interview op Radio Westerwolde, in het programma 'Westerwolde actueel'. Het was mijn radio debuut en ik vond het best spannend. Maar het gesprek verliep prima en de 6 minuten vlogen om. Ik ben blij dat ik bitloos in het algemeen, en Bitloos Paardrijden in het bijzonder, op de regionale kaart heb mogen zetten!
Beluister hier het radio gesprek.


5 november 2018

10-jarig jubileum Bitloos Paardrijden

Vandaag is het 10 jaar geleden dat de website www.bitloospaardrijden.info online ging. En dat gaan we vieren!


26 augustus 2018

Het bit is zo scherp als de hand van de ruiter

Zorg er daarom voor dat je handen zacht zijn! Dit is de oplossing!
Lees meer ----->


24 juli 2018

Inrijden van je paard

Je hebt een onbeleerd paard, je wilt hem graag inrijden en dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. 'Goed' in de zin dat het paard nieuwe dingen leert en ervaringen op doet in vertrouwen en rust, en zonder dwang, pijn, angst of stress....
Lees meer ----->


20 juli 2018

Paarden zijn liever bij hun kudde

en willen daarom op buitenrit in sneltempo naar huis. Een paard is het liefst daar waar hij zich comfortabel en veilig voelt, en waar hij vrij is van pijn, angst en stress. Het paard is een kuddedier en daarom is ....
Lees meer ----->


1 juli 2017

Toegestane hoofdstellen bij KNHS wedstrijden

Bitloos deelnemen aan KNHS wedstrijden is sinds 2010 (beperkt) toegestaan. Daarnaast stelt de KNHS bepaalde voorwaarden...
Lees meer ----->


28 juni 2018

Reactie op Bit Vlogazine "Zou iedereen zonder bit moeten rijden?"

Discussie: Zou iedereen zonder bit moeten rijden? Een discussie tussen 'deskundigen' en mijn reactie daarop.
Lees meer ----->


25 juni 2018

Er zijn paarden die geen druk op de neus verdragen

en niet alle paarden reageren goed op druk op de neus en hebben liever een bit. Vrijwel ieder paard krijgt als veulen al een halstertje om. En vrijwel ieder paard heeft - vaak op jonge leeftijd al - moeten wennen aan een halster om z'n hoofd en ....
Lees meer ----->


14 juni 2018

Bij bitloos rijden gaat mijn paard hangen

en/of loopt zonder bit niet 'over de rug'. Wanneer een combinatie overstapt naar bitloos rijden, dan komt het weleens voor dat het paard ....
Lees meer ----->


29 mei 2018

Zo hard of zo zacht als de ruiterhand

We lezen en horen het zo vaak: "Een optoming is zo hard of zo zacht als de ruiterhand". In dit blog vind je het antwoord op de vraag "Is dat wel zo?".
Lees meer ----->


17 mei 2018

Het moet wel veilig zijn

In gesprekken of discussies over bit en bitloos, en een zacht bitloos hoofdstel versus een hackamore, lees ik dikwijls dat 'het wel veilig moet zijn' evenals 'veiligheid boven alles'. Dan vraag ik mezelf af: ....
Lees meer ----->


11 mei 2018

Mijn paard is zo sterk

Wanneer iemand zegt dat het paard sterk is, of zich tijdens het rijden sterk maakt, dan is dat vaak een reden ....
Lees meer ----->


29 april 2018

FAQ neusriem, keelriem, kaakriem, frontriem en meer

Zo nu en dan worden via de mail of in een gesprek dezelfde vragen gesteld, zoals deze: ....
Lees meer ----->


12 maart 2018

Welk bitloos hoofdstel kan ik het beste nemen?

In dit blog geef ik antwoord op de vragen "Welk hoofdstel kan ik het beste nemen?", "Welk hoofdstel adviseren jullie?" en "Welk hoofdstel is het meest geschikt voor mijn paard?". Ik begrijp heel goed dat ....
Lees meer ----->


18 januari 2018

Bitloos is niet altijd vriendelijker

Je ziet het dikwijls, mensen die in discussies aandragen dat bitloos niet altijd vriendelijker is dan een bit. Ik heb die opmerkingen altijd weerlegd, omdat ....
Lees meer ----->


9 januari 2018

Neusriem met hefboomwerking

In september heb ik de pagina over het mechanisch systeem aangevuld met uitleg over de werking van een hefboom. Deze extra uitleg staat nu in dit nieuwe blog, en in de video laat ik zien welke impact de hefboom heeft op de neus (of in de mond) van het paard.
Lees meer ----->


3 december 2017

Ik vind het hoofdstel te grof

Toen ik in 2012 begon met het ontwerpen van de PMC bitloos lijn, had ik als doel de meest paardvriendelijke optomingen te ontwikkelen en op de markt te zetten. Hiermee heb ik ...
Lees meer ----->


29 november 2017

Fijne, kleine en duidelijke hulpen

In dit blog geef ik uitleg over de veelvoorkomende misvatting over 'fijne, subtiele en duidelijke hulpen' die je als ruiter met een bit of scherpe neusriem kunt geven, en vooral dat deze hulpen prettig zouden zijn voor het paard.
Lees meer ----->


5 november 2017

9-jarig bestaan Bitloos Paardrijden

Vandaag is het alweer 9 jaar geleden dat ik met het project Bitloos Paardrijden en de bijbehorende website www.bitloospaardrijden.info van start ben gegaan. En wat is er in de afgelopen 9 jaar veel veranderd! Bitloos lag toen nog ...


2 november 2017

Bitloos en verzekering

Veilig buitenrijden valt of staat met de basis. Een solide basis is het enige dat paard en ruiter rust en veiligheid biedt. Hoewel veel ruiters zich zekerder voelen met ...
Lees meer ----->


20 september 2017

Bitloos werkingen

De (in)werking van een bitloos hoofdstel is voornamelijk afhankelijk van de neusriem. Hier geldt namelijk de volgende stelregel: ...
Lees meer ----->


16 september 2017

Het mechanisch systeem (hevelwerking)

De bestaande pagina over het mechanisch systeem aangevuld met uitleg over de werking van een hefboom. Met een hefboom vergroot je de kracht die je uitoefent. Hoe langer een hefboom is, hoe sterker je als het ware bent, omdat je...
Lees meer ----->


11 september 2017

Groeien als ruiter, samen met je paard

Als het rijden niet altijd even lekker gaat, of het gaat op zich wel goed maar je gevoel zegt dat er iets ontbreekt of anders kan, of je denkt dat je paard een bit of hackamore nodig heeft en je zou het tegendeel graag willen ervaren, of als je een keer bitloos hebt geprobeerd en het ging niet zoals je gewild of verwacht had, dan heb ik iets waardevols voor je.
Lees meer ----->


19 juni 2017

De kaptoom

De kaptoom is vanwege de ringen op de neusriem bij uitstek geschikt voor het trainen vanaf de grond. De trainer vraagt...
Lees meer ----->


14 juni 2017

De basis van het paardrijden

Wanneer het rijden niet zo goed gaat, of in ieder geval niet zoals je graag zou willen, en de samenwerking tussen paard en ruiter niet (meer) optimaal is,...
Lees meer ----->


2 juni 2017

Anatomisch kopstuk

Voor het paard is het belangrijk dat het kopstuk van het hoofdstel nergens vervelend drukt of knelt en dat de oren vrij kunnen bewegen. En wanneer er door de ruiter...
Lees meer ----->


2 juni 2017

Ik wil wel iets te zeggen hebben...!

Dit is een bekende uitspraak die je veel hoort en leest van ruiters die het zonder bit met hun paard niet aandurven. Tegenwoordig lijkt het ook een tendens te worden onder bitloze ruiters. Wanneer het...
Lees meer ----->


14 februari 2017

Schuurplekken achter het zadel

Wat we weleens zien, is dat er achter het zadel schuurplekken in het haarkleed op de paardenrug ontstaan. Vaak wordt gedacht dat dit wordt veroorzaakt door...
Lees meer ----->


14 december 2016

Waar een zadel aan moet voldoen

Er wordt veel gezegd en geschreven over zadels, er gaat veel mis en er gaat veel goed. Er zijn boomzadels, boomloze zadels en flexibele zadels, en er zijn...
Lees meer ----->


16 november 2016

Wat je met je paard kunt doen behalve rijden

Wanneer je de rijkdom hebt van een eigen paard, dan zijn er naast het rijden nog allerlei andere bezigheden die je ook met je paard kunt doen. In dit blog deel ik 20 inspiraties om...
Lees meer ----->


28 augustus 2016

Mijn visie op bitloos

Toen ik 13 jaar geleden besloot bitloos te gaan rijden met mijn paard, was ik op zoek naar het zachtste en meest vriendelijke hoofdstel dat verkrijgbaar was. Ik wilde...
Lees meer ----->


29 mei 2016

Druk bij paardrijden

Tijdens het paardrijden is er altijd sprake van uitwisseling van krachten. Deze krachtenuitwisseling vindt via de teugels plaats tussen...
Lees meer ----->


24 maart 2016

Rijden zonder zadel of met barebackpad

Het rijden zonder zadel of met een barebackpad brengt je dichter bij je paard en maakt je bewust van je lichaamshulpen. Het zorgt voor...
Lees meer ----->


14 november 2015

Singelnijd

Singelnijd is een verzamelnaam voor één of meer 'nijdige' gedragsuitingen van het paard wanneer er aangesingeld gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan...
Lees meer ----->


26 juli 2015

Bitloos, welk hoofdstel?

De meest voorkomende vragen die ik binnenkrijg en ook op Internet tegenkomen, zijn "Welk hoofdstel kan ik het beste nemen?", "Welk hoofdstel adviseren jullie?" en...
Lees meer ----->


16 juli 2015

Een schuivend zadel - zadel schuift naar voren

Eén van de criteria waar een zadel aan moet voldoen, is dat het zadel stabiel op z’n plek blijft liggen en niet naar voren schuift en duwt. Wanneer het zadel tijdens het rijden naar voren schuift, dan...
Lees meer ----->


15 april 2015

Wervelkolomvrijheid

Wanneer wij met ons paard gaan rijden, dan is het essentieel dat het zadel aan een aantal criteria voldoet. We willen immers niet dat het zadel bij het paard ergens...
Lees meer ----->


26 maart 2015

Aansingelen

Wanneer je het zadel aansingelt, doe dit dan niet met al te veel kracht. Je moet gemakkelijk een vlakke hand tussen de buik en de singel kunnen schuiven, waarna je de singel...
Lees meer ----->


22 februari 2015

Ligt jouw zadel goed?

Wanneer het voorbeen naar voren beweegt, dan beweegt het schouderblad naar achteren. De schouders hebben ruimte nodig om deze achterwaartse beweging te kunnen maken. Is deze ruimte er niet, of...
Lees meer ----->


8 juli 2014

Schuiven van de neusriem

Wanneer er op een voorwerp een eenzijdige kracht komt te staan, dan vindt er altijd een reactie plaats zoals schuiven. Dit geldt dus ook bij...
Lees meer ----->


13 juni 2013

Feiten & fabels over boom-, boomloze en flexibele zadels

In dit blog vind je de meest voorkomende feiten en fabels over boomzadels, boomloos zadels en flexibele zadels. Zijn bepaalde uitspraken waar of niet waar? Alle antwoorden kun je lezen in dit blog.
Lees meer ----->


12 oktober 2012

Op de voorhand

Op de voorhand lopen is een bekende term bij het paardrijden. Wat is het eigenlijk, hoe herken je het, wat zijn de oorzaken en hoe kun je het verhelpen?
Lees meer ----->


27 september 2012

De lendenen

Aangezien dit gebied van de paardenrug extra aandacht vraagt, geef ik in dit blog uitleg waarom er geen drukking op de lendenen mag zijn, gevolgd door ...
Lees meer ----->


23 september 2012

Zelfgebruik

Goed zelfgebruik kun je zien als bewust aangeleerde lichaamstaal. Lichaamstaal die erg belangrijk is bij het rijden, trainen en omgaan met paarden. Zelfgebruik omvat...
Lees meer ----->


20 augustus 2012

Bitloos systemen

Zoals er tussen bitten onderlinge verschillen zijn in werking en inwerking, zo is dat bij bitloos hoofdstellen ook. Of een bepaald bitloos systeem wel of niet bevalt, is afhankelijk van...
Lees meer ----->


12 augustus 2012

Achterhoeven geven

Wanneer het lastig of misschien wel vrijwel onmogelijk is om de achterhoeven van een paard te verzorgen of te bekappen, dan kan de oorzaak liggen in...
Lees meer ----->


1 augustus 2012

Opstijgen

Tijdens het opstijgen komt er enorm veel kracht op de wervelkolom, de spieren, de voorbenen en de schoft van het paard. Door de hefboomwerking...
Lees meer ----->


29 juli 2012

De paardenrug

Een kijkje in de rug van het paard maakt meteen duidelijk hoe kwetsbaar de paardenrug is.
Lees meer ----->


13 november 2011

Bitten

Wanneer mensen naar een bit op zoek zijn, informatie willen of vragen hebben over een bit, dan gaat het altijd om zaken zoals de lengtemaat, de dikte, het materiaal of de werking van het bit. Nooit wordt de vraag gesteld hoe zwaar het bit is en...
Lees meer ----->


30 oktober 2011

Krachten en teugeldruk

In dit blog wordt uitleg gegeven over kracht, druk, de relatie tussen ruiter en paard in deze opzichten, hoeveel druk het paard heeft in de mond (met bit) of op de neus (bitloos), en hoeveel...
Lees meer ----->


14 oktober 2011

Bitloos Paardrijden

Mijn artikel Bitloos Paardrijden, geschreven voor en geplaatst in de Paard & Spul, editie oktober 2011.
Lees meer ----->


30 september 2011

Pijn

Pijn begint bij de zenuwuiteinden die geprikkeld worden of door het beschadigd zijn van zenuwen. Die prikkels, elektrische signalen, worden via zenuwbanen doorgegeven aan het...
Lees meer ----->


24 juli 2011

Aan het bit

Het FEI artikel 401.5 bepaalt duidelijk het beeld van het paard "aan het bit" en deze bepaling is vastgelegd samen met de beschrijvingen van de bewegingen. In al het werk...
Lees meer ----->


30 december 2010

Neus breken?

Er wordt wel eens beweerd dat je met een bitloos hoofdstel de neus c.q. het neusbot van het paard zou kunnen breken. Dit artikel geeft je wellicht meer inzicht.
Lees meer ----->


12 december 2009

Aanleuning

Verschil in aanleuning bij bit en bitloos? Naar aanleiding van de nieuwsberichten in de Paard&Sport en op horses.nl het begrip 'aanleuning' nader bekeken.
Lees meer ----->


13 september 2009

Evenwicht en gehoor van het paard

Waarom dit blog op de website van Bitloos Paardrijden? Wat is de correlatie tussen beide?
Ik heb me hierin verdiept nadat er...
Lees meer ----->


10 september 2009

Themanummer Bitloos in magazine BIT

Het thema in paardenmagazine BIT editie 171 (september 2009) is 'Bitloos'. Dit thema-artikel bevat zoveel onjuiste en misleidende informatie...
Lees meer ----->


3 september 2009

Het paardengebit

Paarden worden geboren met een paar melktanden en kiezen, namelijk de eerste 2 melktanden zowel onder als boven (binnen-veulentanden), de tweede 2 melkkiezen zowel onder als boven (premolaren, binnen-veulentanden) en...
Lees meer ----->


14 augustus 2009

Verzet bij het paard

Heeft je paard ergens in zijn lichaam problemen en vraag je iets van hem wat hij op dat moment niet kan, dan zal hij dat uiten middels verzet.
Lees meer ----->


6 augustus 2009

Druk in de mond versus druk op de neus

Mensen die bitloos niet zo zien zitten, gebruiken vaak als argument dat de neus van het paard erg gevoelig is en misschien wel gevoeliger dan de mond. Het is inderdaad waar dat...
Lees meer ----->


8 augustus 2009

Stang & trens

Twee onderzoeken naar het effect van stang & trens bitten in de paardenmond.
Lees meer ----->


4 augustus 2009

De tong van het paard

De tong is - op de geslachtsdelen na - het gevoeligste orgaan van het paard. De tong ligt gedeeltelijk tussen de onderkaakbeenderen (de lagen van de mond) en gedeeltelijk boven de onderkaakbeenderen...
Lees meer ----->


14 juli 2009

KNHS bitloos dressuur proefwedstrijd

Op vrijdagavond 10 juli jl. vond op het KNHS centrum in Ermelo de eerste proefwedstrijd bitloos dressuur rijden plaats. Deze proefwedstrijd...
Lees meer ----->


16 maart 2009

Anatomie van het paardenhoofd

Beweging van het hoofd wordt hoofdzakelijk geregeld door de nekspieren. Er zijn een paar kleine, diepe spieren tussen de schedel en de eerste twee halswervels die...
Lees meer ----->


6 februari 2009

Dressuur

Het doel van de dressuur is de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’ door een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding...
Lees meer ----->


20 december 2008

Ruiterhand

De ruiterhand; een belangrijk onderdeel tijdens het rijden. Wat is het effect van de ruiterhand op de mond c.q. het hoofd van het paard, heb je daar al eens over nagedacht?
Lees meer ----->


2 december 2008

De juiste ligging van de neusriem

Hoewel je met de regel 'twee vingers onder het jukbeen' aardig in de goede richting komt, is het toch belangrijk de inhammen met je vingers te voelen en...
Lees meer ----->


26 november 2008

Teugeldruk

Tijdens het paardrijden is er altijd sprake van trekkracht, duwkracht en kracht op een massa. Dit klinkt heel "zwaar", maar helaas is dat vaak ook het geval.
Lees meer ----->


15 november 2008

Release

Wanneer over bitloos rijden gepraat wordt, dan komt vrijwel altijd het woord "release" voorbij. Wat is nu precies een release?
Lees meer ----->


12 november 2008

Bitloos buitenrijden

Bitloos rijden in de rijbak wordt over het algemeen nog wel geaccepteerd, maar bitloos de straat op, het bos in of de heide over, daar wordt nog vaak van gedacht dat dit gevaarlijk is, dat je...
Lees meer ----->


12 november 2008

Schuimen

De mens maakt gemiddeld 1,5 à 2 liter speeksel aan per dag. Het paard maakt gemiddeld 38 liter speeksel aan per dag. Het meeste hiervan wordt aangemaakt...
Lees meer ----->


5 november 2008

Bit en bitloos in de reglementen

Een samenvatting van wat in de reglementen staat over het harnachement/optoming ten aanzien van het bit in de disciplines...
Lees meer ----->


Bitloos hoofdstellen en systemen


Onderzoeken en overige lectuur

Video's en foto's