bitloos paardrijden pmc petra mensink zonder bit hoofdstel

Webshop Bitloos Paardrijden

PMC hoofdstellen - Online Academy - Keuze maken


Anatomisch kopstuk

Voor het paard is het belangrijk dat het kopstuk van het hoofdstel nergens vervelend drukt of knelt en dat de oren vrij kunnen bewegen. En wanneer er door de ruiter via de teugels kracht op het kopstuk komt, is het belangrijk dat deze kracht zo goed mogelijk wordt verdeeld, zodat de druk achter de oren laag is.

Of een kopstuk wel of geen druk uitoefent achter de oren, is afhankelijk van de volgende factoren.

 • Het betreffende systeem.
  • Bitloos systemen die druk uitoefenen achter de oren, zijn het kaakgekruist, onderlangs en mechanisch systeem. Bij deze hoofdstellen is een zacht en breed kopstuk gewenst.
  • Het kingekruist, merotisch en zijdelings (sidepull) systeem geven geen druk achter de oren; hier is een drukverdelend kopstuk niet nodig.
 • De ligging van het kopstuk.
  • De ligging van het kopstuk is voornamelijk afhankelijk van de lengte van de neusriem en hoe en waar de bakstukken aan de neusriem bevestigd zijn. Als de bakstukken op ruime afstand van de ogen liggen, dan ligt het kopstuk over het algemeen ook losjes achter de oren en zal dan niet vervelend drukken of knellen.
 • Het gewicht van het kopstuk.
  • Wanneer het kopstuk vrij log, stug en zwaar is, dan veroorzaakt dat onnodig extra druk en ballast voor het paard. Het beste is een lichtgewicht en soepel kopstuk.
 • De ruiterhand.
  • Hoe meer kracht de ruiter op de teugels zet, hoe meer druk er achter de oren van het paard komt (afhankelijk van het systeem).

Wat tegenwoordig een beetje hip lijkt te worden, is een 'anatomisch kopstuk'.
Wanneer iets een anatomische functie heeft, dan is het ontwerp ervan gebaseerd op kennis van de structuur, functie en ontwikkeling van de cellen, weefsels, organen, beenderen, spieren en bloedvaten van levende wezens. Van een anatomisch kopstuk mag je in dit opzicht verwachten dat het zorgt voor een optimale drukverdeling en een optimale vrijheid voor de oren.
In de praktijk blijken de zogenaamde anatomische kopstukken helemaal niet zo anatomisch gevormd te zijn. Sterker nog, de meeste 'anatomische' kopstukken drukken en knellen tegen de oren aan en zijn bovendien vrij dik en zwaar, wat zorgt voor meer ballast in plaats van minder. Bovendien is bij een sidepull en een kingekruist hoofdstel een breder kopstuk ook niet nodig voor drukverdeling, want bij deze systemen ontstaat er namelijk geen druk achter de oren.

keelriem kaakriem

Een anatomisch kopstuk is wel een feel good aspect, maar je doet je paard een groter plezier met een lichtgewicht kopstukje dat losjes achter de oren ligt, zoals dat bij de PMC optomingen het geval is.

Wanneer ik google op 'anatomisch kopstuk' en diverse merken en uitvoeringen bekijk, dan ontgaat mij de anatomische functie volledig, namelijk de functie van drukverdeling en extra ruimte achter de oren.
Ik zal enkele voorbeelden laten zien.

anatomisch kopstuk)

Op de eerste twee foto's liggen de uitsparingen alsnog tegen de oren en de bakstukken liggen dicht langs de ogen. Op alledrie foto's liggen de bakstukken op het slaapbeen, waarvan op de eerste en derde foto de gesp op het slaapbeen ligt.

anatomisch kopstuk)

Op deze foto's liggen de oren ook niet vrij. Op de middelste foto ligt het kopstuk zelfs op de ooraanzet, wat de achterwaartse beweging van de oren belemmert. De kopstukken zijn ook behoorlijk dik, breed en zwaar, wat zorgt voor onnodig extra belasting. Bovendien heeft het brede kopstuk op de middelste foto geen functie, aangezien dit een sidepull is die geen druk achter de oren veroorzaakt.

anatomisch kopstuk)

Dit is het enige kopstuk dat ik kon vinden dat de ruimte achter de oren daadwerkelijk vrij laat. Jammer genoeg heeft dit kopstuk als nadeel dat de frontriem te hoog ligt en aan de voor/zijkant tegen de oren ligt.

Het kopstuk van de PMC optomingen

Bij de ontwikkeling van de bitloos lijn is rekening gehouden met de anatomie van het paardenhoofd. De hoofdstellen en kaptooms hebben de juiste maatvoering en pasvorm en zijn zacht onderlegd. Hierdoor ligt de neusriem op de juiste positie op de neus, liggen de bakstukken op ruime afstand van de ogen, en veroorzaakt het kopstuk geen of nauwelijks druk achter de oren. Ook drukt of wrijft er geen gesp of ring vervelend op het juk- of slaapbeen, is de release optimaal, heeft het hoofdstel een stabiele ligging en komen de teugelhulpen logisch en begrijpelijk door.

anatomisch kopstuk)

Dit is het kopstuk van de sidepull Lato, het kaakgekruist hoofdstel Croce en de multibridle Crodola. De Lato heeft de padding in principe niet nodig, maar vanwege het feit dat er twee riempjes achter de oren liggen (het kopstuk en de keelriem), is het voor het paard wel prettig dat deze stabiel naast elkaar blijven liggen. De padding is heel soepel en zacht en weegt nauwelijks iets.

anatomisch kopstuk)

Dit is het kopstuk van de sidepulls Fianco en Doma, de kaptooms Terreno en Sterro, het kingekruist hoofdstel Dolce en de multibridles Fiaterre en Volta. Het kopstuk is zacht onderlegd en iets verbreed met padding.

kaakgekruist kingekruist bitloos hoofdstel

Als jij een bitloos hoofdstel hebt, of hebt gezien, met een anatomisch kopstuk dat wel voldoet aan de anatomische functie, laat me dat dan weten en mail me een foto.

Gerelateerde blogs


Anatomisch kopstuk is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 9 juni 2017.
Copyright ©2017 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.