bitloos paardrijden petra mensink PMC bitloos hoofdstel cursus les

Bitloos Paardrijden

Kennisbank - Online Academy - Webshop PMC bitloos


Aansingelen

Wanneer je het zadel aansingelt, doe dit dan niet met al te veel kracht. Je moet gemakkelijk een vlakke hand tussen de buik en de singel kunnen schuiven, waarna je de singel 1 à 2 cm van de buik moet kunnen halen.

aansingelen

Door een te strakke singel kan het paard zijn ribben niet goed uitzetten en dus niet goed diep ademhalen. Bovendien raken de onderliggende spieren – met name de borstspier – geïrriteerd, doordat de bloedtoevoer en daarmee de aanvoer van zuurstof wordt belemmerd. Dit kan resulteren in verlies van tact, kracht en motoriek en protest van het paard, en in gedrag zoals singelnijd en op den duur zelfs niet meer opgezadeld willen worden.

Een zadel dat naar voren schuift (of naar achteren) of een zadel dat te ver naar voren ligt, heeft geen goede pasvorm voor het paard.
Wanneer een zadel zijwaarts schuift, dan kan de oorzaak liggen in disbalans/scheefheid van het paard en/of de ruiter. Onbelast trainen en rechtrichten van het paard en zitlessen voor de ruiter (al dan niet met tijdelijk een speciaal dun pad onder het zadel) kunnen dan uitkomst bieden.

Voor het opstijgen adviseer ik altijd een opstaphulp.

Hulp en advies

Heb je na het lezen van dit blog interesse in een controle van je zadel en je hoofdstel? Lees dan wat ik voor jou en je paard kan betekenen met een zadel/hoofdstel fitting.

zadelcheck zadelpasservice bitloos hoofstel fitting

Wil je werken aan je houding, zit en balans? Schrijf je dan in voor online cursus de Paardrijden met je zit.

lessen houding zit balans instructie

Gerelateerde blogs


Aansingelen is een blog van Bitloos Paardrijden.
Auteur: Petra Mensink, d.d. 26 maart 2015.
Copyright ©2015 Bitloos Paardrijden, all rights reserved.

Wil je beginnen met bitloos paardrijden en heb je allerlei vragen, twijfels en zorgen over de rem, het stuur en controle? En wil je graag zonder bit heerlijk ontspannen en in wederzijds vertrouwen genieten van jullie buitenritten? Maak dan een goede start met de Bitloos Paardrijden starterskit! Klik op de button en ontdek hoe jij de beste start kunt maken en jouw paard nooit meer een bit in hoeft!
bitloos